Acasă Actualitate S-a semnat protocolul între România și Serbia pentru realizarea autostrăzii care va...

S-a semnat protocolul între România și Serbia pentru realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de Belgrad

DISTRIBUIȚI

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România și Tomislav Momirovici, ministrul Construcțiilor și Transporturilor din Serbia, s-au întâlnit în Palatul Administrativ din Timișoara. După discuții, cei doi demnitari au semnat protocolul pentru realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de Belgrad.

Lungimea tronsonului de la Timișoara la Moravița este de 73 de kilometri. Memorandumul a fost nevoie și pentru realizarea noului punct de trecere a frontierei, dar și pentru ca drumul de pe teritoriul României să se transforme din drum expres, cum era în proiectul inițial, în autostradă.

„Îi mulțumesc ministrului Momirovici pentru disponibilitatea de a veni astăzi la Timișoara și de a semna acest momorandum foarte important pentru ambele țări, pentru întărirea relațiilor dintre România și Serbia, pentru a trece de la drum expres, ce aveam în proiectare, la un profil de autostradă de la Timișoara la Moravița. În 2016 a mai fost o tentativă de a semna un asemenea memorandum, a fost o ședință româno-sârbă la Timișoara, între prim ministrul de atunci al României, Dacian Cioloș și premierul de atunci al Serbiei, actualul președintele Alexandar Vucici. Din păcate partea română nu a considerat o prioritate acest proiect. Avem finanțare, face parte din Masterplanul General al Transportulul, este finanțare europeană, va face parte din Programul Operațional Transporturi 2021-2027. Lipsea acest memorandum. Să avem autostradă și nu drum expres. În toamna acestui an vom termina studiul de fezabilitate, primăvara anului viitor va fi lansată licitația pentru proiecție și execuție. Sper că în vara anului viitor să avem câștigătorii și să putem să lucrăm”, a spus Sorin Grindeanu.

„Îmi exprim bucuria și mulțumirea că semnăm acest acord în acest oraș minunat. Mă simt onorat că sunt aici. Încă din 2016 există marea noastră dorință ca acest acord să fie semnat, să facem legătura între orașele Belgrad, Pancevo, Vârșeț cu Timișoara. Sunt mulțumit că în guvernul României am găsit parteneri care doresc ca acest proiect să reușească. Guvernul Serbiei dorește ca acest proiect să fie dus la finalizare cât mai repede. Spre să ne revedem la începerea lucrărilor la acest drum”, a declarat Tomislav Momirovici, ministrul Construcțiilor și Transportului din Serbia. 

Autostrada se desprinde din A1 în zona Remetea Mare, continuă în paralel cu centura Timişoara-Sud până în zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legătură cu această centură. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel – Opatiţa – Stamora Germană – Moraviţa, până la graniţa cu Serbia.

Comentarii

comentarii