Acasă Actualitate Sârbii din Timiş sărbătoresc ultima noapte a anului 2019 – Revelionul 2020

Sârbii din Timiş sărbătoresc ultima noapte a anului 2019 – Revelionul 2020

493
DISTRIBUIȚI

Cei aproximativ 12.000 de sârbi din Timiş – 7.000 în Timişoara – se pregătesc de marea sărbătoare de final de an, adică ultima noapte a anului 2019, luni 13 ianuarie 2020.

Ceilalţi creştin ortodocşi care vor chefui de Revelionul pe rit vechi după calendarul iulian sunt macedonenii, ucrainienii şi ruşii-lipoveni.

Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial gregorian. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Calendarul iulian a fost folosit în Europa până în anul 1582, când Papa Grigore al II-lea a realizat un nou calendar, calendarul gregorian, care a fost adoptat de majoritatea ţărilor europene. Abia la Sinodul de la Constantinopol din anul 1923 a fost propus calendar iulian îndreptat.

Așadar comunitatea sârbilor din Timișoara sunt în mare sărbătoare.

Tocmai a trecut o săptămână de la marele praznic al Crăciunului pe rit vechi şi, diseară, 13 ianuarie, prietenii noştri sârbi vor marca Revelionului 2020.

Conform tradiţiei, centrul distracţiei din Banat va fi la restaurantul Lloyd din Piața Victoriei Timişoara, unde vor fi prezenți sute de sârbi și români. Aici, gazdă minunată va fi Iavor Radovancovici. El îi va primi pe oaspeţi cu cele mai delicioase preparate culinare şi cu cele mai alese băuturi.

Muzica va fi la cel mai înalt nivel cu cei mai mari artişti veniţi din ţara vecină – Serbia. Este vorba de artistele Sladjana și Miriana Iovicin, acompaniate de remarcabilii maeștrii Marko Zivkovic și Rada Radoslav. Bucătăria sârbească va fi de excepție cu mâncăruri alese și băuturi tradiționale.

Le urăm distracţie plăcută prietenilor noștri sârbi!

Comentarii

comentarii