Acasă Actualitate Scumpirea gazelor va creşte preţul gigacaloriei

Scumpirea gazelor va creşte preţul gigacaloriei

DISTRIBUIȚI
Furnizorii de gaze naturale din România au cerut Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încă din primele luni ale anului, majorarea preţului gazelor, pe etape. Scumpirea poate fi făcută doar prin avizul ANRE, care încă nu a fost dat, fiind aşteptat un studiu care să arate în ce măsură ar fi afectată populaţia. Furnizorii cer o majorare graduală a preţului, cu 5, 7 şi apoi 9% şi motivează scumpirea prin faptul că românii plătesc unul din cel mai mic preţ din UE pentru gaze, la nivelul anului 2007, deşi importurile de gaze au crescut.

 Scumpirea ar urma să fie aplicată, în primă fază, pentru consumatorii industriali şi apoi pentru cei casnici. “Vrem ca procesul de liberalizare a preţurilor la energie să înceapă şi să fie finalizat în 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru cei casnici”, declara Jeffrey Franks, reprezentantul în România al Fondului Monetar Internaţional. 
 
“Este normal că orice creştere a preţului gazelor duce la scumpirea gigacaloriei”
 
Am încercat să aflăm de la conducerea SC Colterm SA, furnizorul de energie termică din Timişoara, în ce măsură cumpirea gazelor ar afecta preţul gigacaloriei facturare timişorenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. “Sunt cifre care se vehiculează, însă nu se ştie încă nimic concret. Nu avem certitudinea că gazul se va scumpi şi nici cu ce cuantum. Până ANRE (n.r. – Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) nu anunţă ceva oficial, nu putem şti. E clar că toţi furnizorii de gaz doresc scumpirea şi este normal că orice creştere a preţului gazelor duce la scumpirea gigacaloriei. Însă nu vă pot spune acum în ce cuantum. Nu se ştie dacă va creşte preţul pentru consumatorii industriali sau cei casnici, dacă va creşte cel de extragere sau de transport. Pe de altă parte, se discuta despre stabilirea unui preţ de en-gros pentru consumatorii importanţi”, ne-a declarat Aurel Matei, manager general Colterm. În prezent, SC Colterm SA are contract cu OMV Petrom, pentru gazul furnizat către CET Centru, şi cu EoN pentru gazul furnizat către CET Sud şi cele 16 centrale de cartier din Timişoara. 
 
Căldura timişorenilor, una din cea mai scumpă din ţară
 
Chiar şi fără o eventuală scumpire, ca urmare a unei majorări a preţului gazelor, energia termică facturată de Colterm timişorenilor este în topul celor mai scumpe din România. În iulie 2010, Consiliul Local Timişoara aproba, cu 17 voturi pentru, unul contra şi cinci abţineri, noul preţ local al energiei termice facturate populaţiei – 252 lei, începând cu 1 septembrie 2010. Preţul de producţie-transport-distribuţie este de 312 lei/Gcal, din acesta fiind scăzută compensarea unitară pentru combustibil, de 70.38 lei/Gcal. Conform datelor făcute publice, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.), preţul de facturare către populaţie a gigacaloriei în Timişoara este unul dintre cele mai mari din ţară. În Iaşi, preţul gigacaloriei facturate populaţiei este de 185 lei, în Piatra-Neamţ – 177 lei, în Brăila – 192 lei, în Constanţa – 150 lei, Eforie Nord – 256 lei, Piteşti – 198 lei, Alexandria – 297 lei, Craiova – 194 lei, Arad – 223 lei, Deva – 174 lei, Cluj – 165 lei, Baia Mare – 238 lei, Oradea – 103 lei, Bucureşti – 124 lei. Raportând la oraşele mari, cu număr aproximativ egal de consumatori cu al Timişoara, este clar că preţul facturat timişorenilor pentru energia termică este cel mai mare.
 

Comentarii

comentarii