Acasă Actualitate Se redeschide frontiera româno-sârbă pe Bega. Legendarul vapor „Pelican” va trece granița...

Se redeschide frontiera româno-sârbă pe Bega. Legendarul vapor „Pelican” va trece granița în Serbia, de acolo vor veni aproximativ zece ambarcațiuni

DISTRIBUIȚI

În 23 și 24 septembrie 2023, în weekendul în care e deschisă frontiera româno-sârbă pentru bicicliști, de pe digul Begăi, vor avea ocazia să treacă și vapoarele. Așa se face că sâmbătă, legendarul vapor „Pelican” va naviga până în localitatea sârbească Srbski Itebej, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega, realizat în cadrul programul Timișoara – Capitala Culturală a Europei 2023.

“Facem ce ne-am propus de doi ani de zile. Weekendul acesta se va întâmpla, se va deschide frontiera pe apă, alături de cea de pe pista de biciclete. Mergem până la Srbski Itebej, unde facem o joncțiune cu aproximativ zece ambarcațiuni din Serbia, pe care i-am invitat la Timișoara”, a declarat Bogdan Demetrescu, inițiatorul proiectului Ecluze pe Bega.

Navigația internațională pe Bega a fost reluată simbolică, după 65 de ani, în mai 2023, de echipajul ambarcațiunii Vulpea, în cadrul proiectului Circumeuropa.

În așteptarea construirii punctului de trecere a frontierei, deocamdată, se poate trece granița cu diverse ocazii, controlul fiind făcut de echipaje mobile ale poliției de frontieră din România și Serbia care fac controlul și pentru bicicliști.

Pelicanul a ridicat ancora de vineri, 22 septembrie, și a plecat spre direcția frontieră. În jurul prânzului vaporul va ajunge la Otelec, ultima localitate din țară, unde pasagerii vor și înnopta, iar sâmbătă dimineața, la ora 9.00, vor trece frontiera.

De la Srbski Itebej, Pelicanul se va întoarce alături de numeroase bărci din Serbia. Vaporul va reveni la Otelec în jurul orei 13.00, iar de aici cei care doresc se vor putea îmbarca spre Timișoara, fără nicio rezervare. Se pot urca la bord și biciclete, în cazul celor care au pedalat până în Serbia.

Seara, pe malul Begăi, va avea loc un concert, cu trupele Drink of Die din Serbia și Coma din România.

Comentarii

comentarii