Acasă Sănătate Semnal de alarmă către părinţii din Banat, cu prilejul Zilei Mondiale a...

Semnal de alarmă către părinţii din Banat, cu prilejul Zilei Mondiale a Obezităţii

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Obezității a fost marcată în 11 octombrie, prilej cu care a fost lansat cel mai amplu studiu pe tema obezității din ultimii 45 de ani, iar la cercetare a participat și un colectiv din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara.

Prof. univ. dr. Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timiş, a explicat că obezitatea la copii și adolescenţi a crescut de 10 ori în ultimele patru decenii, arată un nou studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022.

Studiul este publicat în The Lancet înainte de Ziua Mondială a Obezității (11 octombrie). Acest studiu a analizat măsurătorile greutăţii și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic. Peste 1000 de cercetători au contribuit la acest studiu.

În România, datele au provenit din studii efectuate de Universităţile de Medicină din Timişoara (dr Adela Chirita-Emandi, prof. Puiu Maria, prof. Gafencu Mihai), Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ţara noastră în 2016, 19,7 % dintre fete şi 29.2% dintre băieţi erau supraponderali, iar 5% dintre fete şi 10,7% dintre băieţi erau cu obezitate.

 

 

Comentarii

comentarii