Acasă Actualitate Serviciu religios în memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul...

Serviciu religios în memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român

DISTRIBUIȚI

Memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român a fost cinstită în cadrul unui serviciu religios, realizat de un sobor de preoţi în Catedrala Mitropolitană din Timişoara sâmbătă, 19 august 2022, de la ora 10.

Urmaşii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român au depus apoi o coroană de flori la placa memorială ridicată în cinstea militarilor din Regimentul 6 Artilerie Grea român, aflată în incinta sediului Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara.

Evenimentele au fost realizate de urmaşii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Iona Axente Sever”, cu sprijinul Arhiepiscopiei Timişoarei, Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Muzeului Naţional al Banatului şi al reprezentanţilor mass-media locale şi centrale.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944.

După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an la 20 august la ora 9, la sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română şi a urmaşilor acestora.

În 1992 la ea participau 78-80 persoane, iar în cursul acestui an ne-a parasite şi dnul colonel în retragere Constantin Călina, în vârstă de 100 de ani.

Din acest motiv veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa dlui profesor Laurenţiu Mioc şi a dlui col. (r) Neculai Stegăriţă, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român după 2011.

Comentarii

comentarii