Acasă Cultura Șezătoare la Muzeul Cânepii, cu elevii și profesorii de la Liceul Grigore...

Șezătoare la Muzeul Cânepii, cu elevii și profesorii de la Liceul Grigore Moisil Timișoara

DISTRIBUIȚI

Elevii  clasei a IV-a F de la Liceul Teoretic Moisil Timișoara au participat la o șezătoare în Muzeul Cânepii, împreună cu profesorii Alexandra Leordean, Lazăr Stancovici, Lorena Lipan și gazda muzeului, Oana Crăciunescu Sidorof.

Tema atelierului s-a intitulat: „Înger în rugăciune sau Mâini în rugăciune” în concordanță cu anul 2022, declarat „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”. Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este sfințitoare și ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu.

Șezătorile constituie un mijloc complex de educație, îi familiarizează pe copii cu unele elemente de folclor contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradițiile populare, le dezvoltă gustul pentru frumos, pentru armonie, le cultivă răbdarea, stăpânirea de sine și spiritul de echipă.

În cele două ore copiii au învățat o tehnica specială de a confecționa propriile jucării din materiale naturale: bumbac, cânepă și in. În acest timp, copiii au rostit rugăciuni. Apoi, elevii au vizitat Muzeul Cânepii, unde le-a fost prezentat portul tradițional românesc și procesul de confecționare al acestor veșminte prețioase. Copiii au fost fascinați de războiul de țesut și de toate instrumentele necesare pentru prelucrarea cânepii: meliță, pieptene, fus și furcă.

În înţelepciunea populară este acumulată o experiență uriașă, fapt pentru care păstrarea tradițiilor devine o misiune deosebită mai ales pentru generațiile tinere.  Obiceiurile  sunt o desfășurare de lumină şi culoare, creează adevărate legături de suflet între oameni, întrucât prin sentimentul de apartenență la valorile tradiționale se deschid inimile spre unitate și comuniune – susțin organizatorii.

 

Comentarii

comentarii