Acasă Actualitate Simptomele la care trebuie să fiți atenți dacă vă vaccinați cu serul...

Simptomele la care trebuie să fiți atenți dacă vă vaccinați cu serul de la Johnson&Johnson

1790
DISTRIBUIȚI

Abia lansat pe piață, vaccinul dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson întâmpină probleme legate de apariția trombozelor după inocularea serului. Motiv pentru care autoritățile sanitare din SUA au sistat vaccinarea cu acest ser. În România, tocmai au sosit 60.000 de doze de la Johnson&Johnson.

Dacă aveți o dureri severe de cap, abdominale sau de picioare, ori dificultăți de respirație, oficialii din domeniul sănătății din SUA consideră că este imperios necesară vizita la medicul de familie, scrie CNN.

Acestea ar putea fi semne ale unui tip extrem de rar, dar sever, de cheag ce poate fi legat de vaccinul Johnson & Johnson – atât de rar încât doar șase cazuri au fost raportate în Statele Unite din cele aproximativ 7 milioane de doze Johnson & Johnson.

Cu toate acestea, dacă ați primit vaccinul J&J în urmă cu mai mult de o lună, riscul este „foarte scăzut”, a declarat dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

CDC a anunțat că șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani au dezvoltat o tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) – un cheag în zona creierului care colectează și drenează sângele epuizat cu oxigen. Când se întâmplă acest lucru, „celulele sanguine se pot sparge, iar sângele ajunge în țesuturile creierului, formând o hemoragie”, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Toate femeile au dezvoltat simptome ale acestui „tip rar și sever de cheag de sânge” între șase și 13 zile după vaccinarea J&J, a spus CDC.

Una dintre femei a murit la 12 zile după ce a primit vaccinul și a intrat în spital cu „umflături, durere puternică de cap și slăbiciune”, potrivit unui registru din Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului din cadrul Departamentului Sănătății din SUA. O altă femeie este în stare critică.

Cazurile au determinat CDC și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente să recomande ca administrarea vaccinului J&J Covid-19 să fie întreruptă pentru a permite investigații suplimentare.

Comentarii

comentarii