Acasă Actualitate Sindicaliștii din administrație amenință cu acțiuni de protest și cu declanșarea conflictului...

Sindicaliștii din administrație amenință cu acțiuni de protest și cu declanșarea conflictului de muncă. Vor ca salariile să nu mai fie „înghețate” la nivelul din 2018

DISTRIBUIȚI

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), organizație afiliată la CNS Cartel ALFA, a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă. Sindicaliștii cer măriri salariale luate în baza Legii 153/2017. În prezent, veniturile bugetarilor, reclamă reprezentanții FNSA, sunt „înghețate” la nivelul din 2018.  În „perioada imediat următoare”, forul de conducere al federației se va întruni pentru a stabili modul de organizare al unor acțiuni de protest și pentru declanșarea conflictului de muncă la nivelul întregului sector de activitate.

Pe scurt, sindicaliștii s-au săturat să li se răspundă că „sesizările noastre urmează a fi analizate”. Aceștia acuză și inflația: prețurile produselor și serviciilor esențiale au crescut cu peste 25-30%. Nivelul de salarizare, cel stabilit în 2018, a dus astfel la „acumularea unor tensiuni” care ar afecta și „performanța și calitatea serviciului public”.

Iată scrisoarea deschisă a FNSA:

„SCRISOARE DESCHISĂ

– adresată Domnului Nicolae CIUCĂ– Prim-ministrul României

Stimate Domnule Prim-ministru,

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA a luat act de decizia Guvernului României de a «îngheţa», din nou, veniturile unor categorii de salariaţi din sistemul bugetar, şi, în acelaşi timp, în baza unor criterii neînţelese de noi, de a permite altor categorii să beneficieze de creşteri, ȋntr-adevăr infime, ale veniturilor salariale.

Organizaţia noastră a supus atenţiei dumneavoastră şi miniştrilor de resort necesitatea urgentă de a se aplica, ȋn integralitatea ei, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ȋncepând cu luna ianuarie 2022, după câțiva ani buni de promisiuni ale unei salarizări juste şi echitabile ȋn sistem.

Ne aflăm însă ȋn situația «reȋnghețării» veniturilor salariaților din administrația publică, ȋn mod discriminatoriu ȋn primul rând față de alte categorii de personal bugetar, şi ȋn al doilea rând, prin neadoptarea de maximă urgență a unor modificări şi derogări legislative necesare restabilirii echilibrului şi echității salarizării ȋn administrația publică locală. V-am ȋnaintat nemulțumirile salariaților pe care ȋi reprezentăm privind salarizarea în moduri diferite a personalului din acelaşi sector de activitate, deficiențe care puteau fi remediate prin aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 ȋncepând cu anul 2022, ȋn sfârşit. De asemenea, v-am solicitat să luați ȋn considerare propunerile şi amendamentele noastre, ce au avut la bază inadvertențele legislative şi problemele constatate ȋn aplicarea legislatiei actuale, ȋn privința salariaților din administrația publică locală, ȋn cazul cărora legislația este interpretabilă sub aspectul acordării drepturilor minimale legale – indemnizația de hrană şi voucherele de vacanță, tuturor salariaților.

Cu toate acestea, am fost din nou amăgiți cu promisiunea că «sesizările noastre urmează a fi analizate» şi urmează a se identifica «măsuri legale corespunzătoare», ori că urmează a se organiza alte şi alte discuții şi negocieri cu factorii decizionali având ca obiect revendicările noastre. Ba mai mult, ȋn mare urgență şi fără consultarea reală a partenerilor sociali, a fost adoptată O.U.G. nr. 130/2021 prin care au fost ȋnghețate veniturile salariaților din administrația publică, şi nu la nivelul anului 2021, ci la nivelul anului 2018, prin blocări repetate ale creşterilor salariale in sistem, perpetuând tensiunile sociale pe fondul acestei renumerări nedrepte şi nesatisfăcătoare!

Creşterea prețurilor la produsele de bază din coşul zilnic şi la serviciile de utilitate esențiale (energie electrică, gaze) cu peste 25-30%, creşterea exagerată a inflației, ȋn esența scăderea drastică a puterii de cumpărare, vor face ca ȋn anul 2022 salariații din secotrul bugetar, cu venituri ȋnghețate la nivelul anului 2018, să se afle ȋn imposibilitatea unui trai decent şi susținerii cheltuielilor zilnice. Această stare de fapt cu totul ingrată va genera acumularea de tensiuni în multe instituții, insatisfacţie şi frustrare, demotivare financiară, afectând performanţa şi calitatea serviciului public, şi, desigur, generează premisele declanşării unor ample acțiuni de protest.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație, ȋn perioada imediat următoare, se va ȋntruni ȋn forul de conducere pentru a demara procedurile de referendum intern de consultare privind stabilirea şi modalitatea de organizare unor acțiuni de protest ȋn adminsitrația publică, precum şi pentru declanşarea conflictului de muncă la nivel de sector de activitate «Administraţie publică».

În speranţa şi în spiritul unui dialogul social constructiv, vă ȋnaintăm prezenta scrisoare deschisă.

Cu respect,

Valer SUCIU,

Președinte al F.N.S.A.”

Comentarii

comentarii