Acasă Actualitate Sănătatea în România: Un bolnav va trebui să aştepte jumătate de an...

Sănătatea în România: Un bolnav va trebui să aştepte jumătate de an pentru a fi consultat de un medic

DISTRIBUIȚI

Conform noilor programe de sănătate aflate în dezbatere publică, maladiile au fost împărţite în nivele de urgenţă, iar în funcţie de acestea pacienţii vor trebui să fie înregistraţi pe liste de aşteptare care se pot întinde până la 6 luni.

Numai atunci vor putea ajunge la un medic pentru a primi tratament şi atunci de cele mai multe ori în ambulatoriu.

Nivel de prioritate 1 înseamnă semiurgent

Aici intră afecţiuni cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe pentru care se impune un termen de maxim 7-28 zile.

Nivel de prioritate 2 – intermediar

Situaţii clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională pentru care se impune transfer în maxim 1-3 luni. Nivelul de prioritate 2 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă;

Nivel de prioritate 3 – de rutină

Evaluare complexă – precizare de diagnostic pentru pacienţi stabili a căror afecţiune nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă sau afectare uşoară sau moderată a statusului funcţional pentru care se impune un termen în maxim 3-6 luni. Nivelul de prioritate 3 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă. 

Deocamdată nu se ştie pentru care boli omul trebuie să aştepte şase luni pentru a fi primit de un medic pentru a fi consultat.

Amintim că în această săptămână vor mai avea loc videoconferinţe Timişoara – Bucureşti, la Prefectura Timiş, privind noile propuneri legislative, astfel: În data de 23.01.2014, de la ora ora 11.00, videoconferinţa va avea ca tema tot „Ambulatoriul de specialitate”, în data de 24 ianuarie, de la ora 13.00, videoconferinţa va avea tema „Spitale şi urgenţă”, în data de 25 ianuarie, de la ora 11.00, tema va fi „Îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu şi transport sanitar neasistat”, iar luni, 27 ianuarie, de la ora 14.30, videoconferinţa va avea tema „Pachetul minimal de servicii şi programele naţionale de sănătate”.

Comentarii

comentarii