Acasă Actualitate Specialişti din Anglia ajută la îmbunătăţirea traficului din Timişoara

Specialişti din Anglia ajută la îmbunătăţirea traficului din Timişoara

DISTRIBUIȚI
Specialiştii englezi Richard Flisher, Matthew Tucker şi Jon Phipps se află, de duminica trecută, la Timişoara, pentru a le împărtăşi reprezentanţilor Primăriei Timişoara din know-how-ul britanic privind îmbunătăţirea traficului şi dezvoltarea urbană. Cei trei vin din Nottingham, oraş înfrăţit cu Timişoara, iar schimbul de experienţă este susţinut financiar de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

 Anul trecut, o delegaţie timişoreană a vizitat oraşul britanic, iar domeniile în care s-a considerat că putem şi ar trebui să fim ajutaţi sunt: dezvoltarea urbanistică, îmbunătăţirea politicilor de trafic şi dezvoltarea economică. Acum, cei trei specialişti britanici au studiat, pentru patru zile, problemele urbei de pe Bega, încercând să ofere şi o serie de prime soluţii pentru îmbunătăţirea segmentelor deficitare, în primul rând din domeniul traficului rutier. „Am fost impresionaţi de ce am văzut în Timişoara. Există probleme, ca în orice oraş din lume, însă Timişoara are un mare potenţial. Pe viitor, ar putea fi dezvoltate considerabil economia, turismul şi cultura”, a explicat Richard Flisher.
 
Parcare mai scumpă, pentru a încuraja folosirea transportului în comun
 
Matthew Tucker, specialist în transport şi infrastructură, a explicat că, pentru ca traficul din Timişoara să fie decongestionat, în special în zona centrală, care suferă cel mai mult, trebuie aplicate mai multe strategii. Cea mai importantă şi eficientă, spun englezii, este ca transportul în comun să fie concentrat spre centru şi în această zonă să fie practicate preţuri mari pentru parcare, în special pentru durate lungi de staţionare. Astfel, dacă parcarea pentru o zi ar costa mult mai mult decât o călătorie dus-întors cu tramvaiul spre centru, timişorenii s-ar gândi de două ori înainte să plece cu maşina spre zona centrală. Logica britanicilor este fără cusur, însă specialiştii englezi au stat prea puţin în România pentru a-şi da seama că mulţi dintre băştinaşi consideră sub demnitatea lor folosirea transportului în comun şi ar parca maşinile, dacă ar putea, chiar în uşa instituţiei unde au treabă. Revenind la sfaturile date de englezi, aceştia au explicat clar că realizarea de multe parcări în zona centrală duce automat la creşterea traficului în inima urbei, reamintind de importanţa dezvoltării şi folosirii transportului în comun. Au şi exemplificat concret, mărturisind că, de când a fost introdusă o nouă linie de tramvai în Nottingham, traficul, monitorizat clar, a scăzut considerabil. Acelaşi Tucker a explicat că ar exista şi unele soluţii aparent mărunte, rapide, care ar aduce rezultate eficiente la fel de rapid. Spre exemplu, schimbarea timpilor de aşteptare la semafoarele din unele intersecţii ar putea fluidiza considerabil traficul prin Timişoara, crede britanicul. 
 
Investitorii ar trebui atraşi în dezvoltarea infrastructurii
 
O altă idee lansată de specialiştii englezi se referă la implicarea marilor investitori din Timişoara în dezvoltarea infrastructurii. Ulterior, drumurile mai bune şi traficul mai fluid ar duce la îmbunătăţirea comerţului, deci şi la dezvoltarea afacerii investitorului respectiv, spun britanicii. „Orice îmbunătăţire aduce oraşului beneficii, însă creează şi probleme. Oraşul ar trebui să ia în calcul încurajarea investitorilor să contribuie la dezvoltarea transportului, pentru că se va îmbunătăţi considerabil activitatea comercială. S-ar dezvolta, în paralel, şi comerţul, şi infrastructura”, a explicat Richard Flisher.   
 
Revitalizare urbană prioritizată
 
Jon Phipps, specialst în urbanism şi conservare urbană, a explicat că, în domeniul regenerării clădirilor şi cartierelor istorice din Timişoara, prioritizarea ocupă un rol esenţial. „Trebuie stabilite clar priorităţile în cazul reabilitării şi conservării urbane, pentru că cel mai mare pericol este să încerci să faci prea multe lucruri de-odată”, a declarat Phipps. 
 

Comentarii

comentarii