Acasă Cultura Spectacolul BIS Teatru „Povești africane“ contribuie la Celebrarea orașului | City Celebration

Spectacolul BIS Teatru „Povești africane“ contribuie la Celebrarea orașului | City Celebration

DISTRIBUIȚI

Proiectul Unitate în diversitate – Basme românești și africane, inițiat de Asociația INTERAKT ARTS din Sibiu, în parteneriat cu BIS Teatru și Asociația Culturală Diogene, care a debutat în luna mai, se va încheia cu o nouă reprezentație a spectacolului „Povești africane“, o producție BIS Teatru Sibiu, în regia lui Bogdan Sărătean, pe 7 octombrie, de la ora 12:00 în Parcul Copiilor din Timișoara, în cadrul City Celebration.

Proiectul Unitate în diversitate – Basme românești și africane oferă un model de coeziune socială prin dialogul între sectorul educațional și cel cultural, între copii și adulți, între oameni de etnii și de culori diferite. În perioada 25 – 30 mai, prin intermediul activităților cu caracter nonformal, aproximatix 500 de copii din municipiul Timișoara, dar și din localitățile Ghiroda, Giarmata-Vii și Dumbrăvița au avut ocazia să își lărgească sfera de cunoaștere, luând contact cu noi culturi și cu noi forme de învățare. Fiecare reprezentație a spectacolul „Povești africane“ a fost urmată de câte un atelier, susținut de actrițele din distribuție, Andrada Grosu și Shama Leah (actriță de origine ugandeză). Cei mici au fost ghidați în identificarea de similitudini între basmul prezentat („Povestea fetiței Nsangi și a cimpanzului flămând“) și alte basme de pe continentul european („Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă și „Scufița Roșie“, de Frații Grimm), au creat conexiuni între conținuturi dobândite în timpul activităților de la clasă și noua experiență de spectatori, au luat contact cu elemente de cultură africană, precum cântece, dansuri, cuvinte și expresii din limba ugandeză. De asemenea, ei au fost încurajați ca în perioada 5-15 iunie să realizeze propriile produse culturale originale (desene sau povești scrise de ei), pornind de la spectacolul la care au asistat. Într-o etapă ulterioară, (26 iunie -31 august) echipa artistică a produs un basm original, inspirat de creațiile copiiilor.

Acest basm va fi prezentat sub forma unui spectacol- lectură în zilele 27, 28, 29 septembrie și 2 octombrie 2023, după cum urmează:

27 septembrie, ora 10:00 – Școala gimnazială nr. 19

28 septembrie, ora 09:00 – Școala Gimnazială Dumbrăvița

28 septembrie,  ora 10:00 – Școala Primară Giarmata Vii

28 septembrie,  ora 12:00 – Școala Gimnazială Ghiroda

29 septembrie, ora  09:00 – Școala Gimnazială nr. 27

29 septembrie, ora 12:00 – Școala Gimnazială nr. 13

2 octombrie, ora 09:00 – Colegiul Bănățean

Evenimentul Celebrarea orașului | City Celebration, care își propune un traseu de explorare a programului cultural Timișoara 2023, de-a lungul râului Bega, va găzdui o ultimă reprezentație a spectacolului „Povești africane“ pe 7 octombrie, de la ora 12:00, în Parcul Copiilor.

Ulterior, povestea va fi disponibilă online, atât în format scris cât și în varianta audio, în limbile română și engleză.

Proiectul „Unitate în diversitate – Basme românești și africaneˮ face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul „Unitate în diversitate – Basme românești și africane” face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+ derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Comentarii

comentarii