Acasă Sănătate Stop decesului infantil și matern! Spitalul Municipal și Spitalul Județean, în sprijinul...

Stop decesului infantil și matern! Spitalul Municipal și Spitalul Județean, în sprijinul a mii de gravide din Timiș, Arad, Caraș și Hunedoara

DISTRIBUIȚI

Vineri 3 noiembrie, Spitalul Clinic Municipal Timișoara și Spitalul Județean au organizat un forum de informare și conștientizare în cadrul proiectului de screening prenatal, la Hotel Boavista.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest, județele Arad, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.  Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Dr. Olimpia Oprea, coordonatoarea activităților, a explicat că obiectivul este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii.

Jumătate din gravidele participante la screening a fost din mediul rural.

Proiectul are o valoare de peste 12 milioane lei, a durat 31 luni și se va încheia în 29.12.2023.

Obiectivul general este îmbunătățirea accesului populației la programe de sănătate şi la servicii medicale de prevenție, screening prenatal, diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii ale gravidei si copilului, cu impact asupra îmbunătățirii stării de sănătate a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern în Regiunea Vest.

Grupul țintă a fost alcătuit din femeile gravide care au beneficiat de programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal.

Aceste persoane trebuiau să aibă domiciliul/resedință în regiunea Vest.

Excepție au făcut femeile care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu și dau o declarație că domiciliază în regiunea vizată de proiect vor reprezenta grup țintă eligibil.

Femeile private de libertate au fost asociate locului unde își desfășoară detenția și nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Excepție au avut și femeile aflate în unități de asistență medicală sau socială.

 

În cadrul forumului, prof.dr. Tudor Rareș Olariu a vorbit despre Seroepidemiologia și prevenția infecțiilor TORCH și de prevalența anticorpilor anti-Toxoplasmă gondi anti-citomegalovirus și antivirus rubeolic la femeile gravide din vestul României.

Conferențiarul universitar doctor Venera Bucur din cadrul Salvați copiii, a vorbit despre sănătatea gravidei și a copilului în zona zonele rurale, precum și de programele Salvați copiii pentru combaterea mortalității infantile și sprijinirea gravidelor.

Conferențiar dr. Daniela Chiriac a vorbit despre examinare ecografică de screening pentru anomalii în sarcină între trimestrul 1. Dr. Alina Murariu a vorbit despre examinare ecografică de screening pentru anomalii în sarcină în trimestrul 2.

Doctor Cristian Pătrașcu a vorbit despre examinare ecografică de screening pentru anomalii în sarcină în trimestrul 3, iar dr. Cătălin Tau, despre screening-ul pentru anomalii cromozomiale în sarcina multiplă.

Rezultate: crearea a 2 centre de screening prenatal funcționale, minim 2.100 persoane din județele aferente Regiunii Vest (Arad, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș) participante la programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal, din care 1.197 persoane (57%) aparțin grupurilor vulnerabile

Minim 400 persoane au beneficiat de alte măsuri de screening prenatal: minim 300 persoane au beneficiat de amniocenteză, minim 60 persoane au beneficiat de biopsie de vilozități coriale, minim 20 persoane, de monitorizarea si tratamentul talasemiei si hemofiliei, minim 20 persoane  beneficiare de cordocenteză.
De asemenea au fost achiziționate echipamente medicale performante pentru cele doua centre de screening
prenatal și a fost creat și un site https://screeningprenatal-vest.ro/index.php/

 

Comentarii

comentarii