Acasă Actualitate Studiile clinice asupra vaccinului împotriva gripei cu virusul A/H1N1 se fac la...

Studiile clinice asupra vaccinului împotriva gripei cu virusul A/H1N1 se fac la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Studiile clinice pentru vaccinul împotriva gripei cu virusul A/H1N1 la copii au vizat, pentru început, adolescenţii, rezultatele unor teste făcute în România fiind trimise spre confirmare în Germania, a declarat, miercuri, şeful Centrului de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu. Studiile clinice se fac de către o firmă din Timişoara, autorizată pentru studii clinice la vaccin. Compania IFE România din Timişoara, devenită de curând Pierrel Research România, a câştigat, în luna noiembrie, licitaţia pentru efectuarea studiilor clinice pentru vaccinul Cantgrip, Compania, ce deţine unităţi de testare la Timişoara, Arad şi Budapesta, a testat şi serul pentru adulţi.
„Respectiva firmă are o componentă de verificare în Germania. Astfel, firma din Germania este o firmă neutră care ne face o confirmare a unor teste pe care le-am făcut noi. Testele pe care le-am făcut noi şi care vor fi verificate şi în Germania vizează nu numai răspunsul la vaccin, dar sunt teste de siguranţă. Trebuie să văd dacă efectele secundare nu îmi contraindică vaccinarea. Mai mult, efectele secundare trebuie să poată fi controlate. De aceea, toate rezultatele din România sunt verificate în Germania. Până acum, în România nu am avut efecte secundare”, a mai spus medicul Alexandrescu, de la Institutul Cantacuzino.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 este unul gripal obişnuit la care s-a schimbat tulpina

„Vorbim despre un vaccin gripal obişnuit la care s-a schimbat tulpina. Tulpina nu este mai virulentă decât alte tulpini. Omorâtă, nu dă efecte secundare mai multe decât vaccinul sezonier. Vaccinul se face sub supraveghere medicală. Posibilele efecte secundare apar imediat sau cel mult într-o lună, dacă ne referim la acele reacţii foarte rare de tip neurologic trecute în literatura de specialitate. Dar şi acestea din urmă sunt reversibile. Posibile efecte secundare ale vaccinului la peste doi-trei sau cinci ani nu există menţionate nicăieri. Efectele secundare pot fi imediate, locale, sau alergice, imediate. Cei care fac vaccin sunt protejaţi faţă de această tulpină pe mai mulţi ani", a adăugat medicul. Studiile internaţionale arată că pentru copiii între şase luni şi patru ani este administrată o doză de 0,25 ml vaccin, cei între 5 şi 9 ani primesc doza adultului, 0,5 ml, dar împărţită în două prize de câte 0,25, iar cei peste 10 ani, o doză întreagă de 0,5 ml. Concentraţia de antigen gripal trebuie să fie mai mică la bebeluş”, a precizat Alexandrescu.
Scopul vaccinării este obţinerea unor titruri protectoare care să reziste în timp, mai ales că este vorba despre un virus nou, cu care organismul nu a venit în contact, a mai spus şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
 

Comentarii

comentarii