Acasă Actualitate Sub masca lucrărilor de toaletare, din ariile protejate cărășene se taie într-o...

Sub masca lucrărilor de toaletare, din ariile protejate cărășene se taie într-o veselie bușteni de calitate

DISTRIBUIȚI

Această concluzie e fundamentată pe observații și rapoarte ale unuia dintre cele mai active ONG-uri de mediu din partea de vest a țării – Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera). Așa cum se știe, în parcurile naturale și ariile protejate e interzisă exploatarea lemnului pentru a fi prelucrat industrial sau exportat.

Sunt permise doar lucrări de toaletare iar materialul rezultat trebuie să ajungă în depozitele de lemn de foc. Se pare, însă, că nu se prea întâmplă așa. Voluntarii GEC Nera au fotografiat în numeroase rânduri mașini cu bușteni enormi, de calitate, ce transportau lemn din ariile protejate. În ce privește poliția, chiar dacă oprește aceste transporturi, ele sunt însoțite de acte, în care nu se specifică însă zona de unde sunt aduse.
    Administraţiile parcurilor naturale sunt lipsite de libertatea de acţiune pentru a face o reală protecţie faţă de principalii agresori care includ şi structurile Romsilva de pe teritoriul României, susțin reprezentanții GEC Nera, care au lansat, la Reșița, la sediul Agenției Județene pentru Protecția Mediului, un proiect european de monitorizare pe această direcție. Proiectul se derulează în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iulie 2015 și e intitulat „STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului!” El este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică,  program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Proiectul, prezentat de dr. ing. Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera, este realizat în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin şi este destinat implicării ONG-urilor şi grupurilor de acţiune civică în reducerea/stoparea tăierilor ilegale de arbori din aria prcurilor naţionale Cheile Nerei – Beuşniţa şi Semenic – Cheile Caraşului. Implementarea proiectului include şi un concurs de anchete jurnalistice destinate informării corecte a publicului privind cauzele, amploarea şi principalii responsabili pentru tăierile ilegale de arbori.
La evenimentul de la sediul APM Reșița au participat factori interesaţi de pe raza celor două parcuri, incluzând primării, ocoale silvice, administraţii ale parcurilor, ONG-uri precum şi autorităţi de poliție sau altele, cu responsabilităţi directe în aplicarea Codului Sivic şi a Legii Ariilor Naturale Protejate.
„Cheia stopării tăierilor ilegale de arbori în ariile naturale protejate, ar trebui să fie la administraţiile parcurilor şi a rezervaţiilor naturale. Aceste administraţii sunt în momentul de faţă nişte anexe ale Administraţiei Naţionale a Pădurilor  – Romsilva, cu care au contracte de administrare a acestor zone şi în baza cărora Romsila numeşte directorii de parcuri. În acest context administraţiile parcurilor sunt lipsite de libertatea de acţiune pentru a face o reală protecţie a parcurilor faţă de principalii agresori care includ şi structurile Romsilva de pe teritoriul României” a spus cu această ocazie Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera şi coordonatorul proiectului.
Ar mai trebui spus că, datorită activității intense a GEC Nera, cu sprijinul mass-media și al societății civile, situația de la iazul de decantare Boșneag – Tăușani al Moldomin a intrat în atenția Uniunii Europene, care a inițiat o procedură de infrigement, pe această temă.

Comentarii

comentarii