Acasă Eveniment Sume fabuloase și autoturisme de lux confiscate de Parchetul European condus de...

Sume fabuloase și autoturisme de lux confiscate de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi în Timișoara

DISTRIBUIȚI

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a pus primele sechestre și a indisponibilizat bani și bunuri, după cea mai mare operațiune desfășurată de la înființare.

Cazul vizează fraude cu fonduri europene ce ar fi fost comise de oameni de afaceri și funcționari din Timișoara.

Trei autoturisme de lux și sume însemnate de bani, aproximativ 300 de mii de euro, au fost preluate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Mai multe imobile ale celor 12 suspecți vizați de acuzații, vor fi, de asemenea, puse sub sechestru, pentru ca la finalul procesului, prejudiciul estimat la cinci milioane de euro să poată fi recuperat.

În urmă cu trei săptămâni, Parchetul European a descins la nu mai puțin de 160 de adrese al grupării investigate de procurorii europeni.

In urma activitatilor de investigatie si perchezitii domiciliare din Romania si Austria, din 28 iunie 2022, Parchetul European a formulat acuzatii oficiale impotriva a 12 persoane pentru participarea la un grup infractional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinta a documentelor false sau inexacte sau a declaratiilor incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea nedreapta de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, obtinerea ilegala de fonduri nationale si spalare de bani.

Cei 12 inculpati au fost prezentati in fata unui judecator de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti, care a dispus masuri preventive, dupa cum urmeaza:

arestarea preventiva a inculpatilor Gabriela Lingurar si Roxana Bohoni;

arest la domiciliu pentru inculpatul Daniel Lingurar;

control judiciar pentru inculpatii Adriana Istrate, Adina Dumitriu (soţia unui consilier PSD din Lugoj), Corina Pop, Camelia Drăghia (angajat Banca Transilvania), Dorin Predescu (angajat Banca Transilvania), Emilia Szekely (angajată a Primăriei Timişoara), Florin Nedelcu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş)., Mircea Mereu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş) si Victor Stan (celebrul DJ timişorean).

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul European, pentru a obtine fonduri UE si nationale in folos personal, inculpatii au actionat in moduri foarte ingenioase:

Declararea existentei intreprinderilor mici si mijlocii de productie in locuinte abandonate sau apartinand persoanelor in varsta;

Folosirea de fotografii ale aceluiasi echipament presupus achizitionat in mai multe dosare de proiect depuse pentru obtinerea de fonduri;

Plata serviciilor fictive intre companii controlate de membrii grupului;

Angajarea fictiva, numai in scris, in mod repetat, a acelorasi persoane in mai multe firme care au depus documentatie in vederea obtinerii de fonduri UE sau nationale.

Efectuarea de plati externe catre o firma austriaca controlata de membrii grupului sub pretextul achizitionarii de echipamente sau pentru facturi cu continut ireal.

Comentarii

comentarii