Acasă Actualitate Surpriză de la Mitopolia Banatului – noul paroh din Fabric va fi...

Surpriză de la Mitopolia Banatului – noul paroh din Fabric va fi un popă de la ţară…

DISTRIBUIȚI

Consiliu Parohial strict-secret la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Problemele de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric sunt departe de a se fi terminat. Mulţi enoriaşi au început să-şi acuze actualul paroh, preotul Iulian Cosma, că încearcă să-i ducă cu preşul şi să ascundă afacerile necurate din parohie. Cireaşa pe tort a fost pusă joi, când, la întrunirea Consiliului Parohial, au participat doar cinci membri. Şedinţa a fost anulată din lipsă de cvorum, iar popa Cosma a devenit acum ţinta enoriaşilor. Epitropul parohiei din Fabric, Gheorghe Pleşa, a auzit de la noi de Consiliul Parohial la care trebuia să ia parte. „Nu pot să cred că a avut loc un consiliul parohial fără să fiu chemat. Nu mai înţeleg nimic. Nu înţeleg de ce părintele Cosma procedează într-un asemenea fel, epitropul trebuie să participe la toate consiliile”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Mitropolia le-a pregătit însă o supriză de proporţii enoriaşilor. Conform mai multor surse, de la 1 iunie, noul paroh al bisericii cu probleme va deveni Adrian Floca, un preot de ţară, din Arhipescopia Aradului.

Scandal interminabil…

La mijlocul lui martie 2011, la biserica din Fabric a izbuncit un scandal monstru, după ce s-a încercat înlăturarea preotului Mircea Cricovean din parohie. Imediat au ieşit la iveală controalele tendenţioase făcute aici de Protopiatul II. Apoi, preotul Iulian Cosma a făcut un denunţ, în care povestea cum a fost obligat de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Banatului să semneze un deviz fictiv. Apoi s-a răzgândit şi a negat orice implicare. Enoriaşii spun că în spatele tututor presiunilor de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric stă intenţia Protopopiatului II de a pune mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine lăcaşului de cult. Mitropolia Banatului a răspuns, în plin scandal, cu un concurs fulger, organizat pentru ocuparea unui nou post de preot la biserica din Fabric. Numele noului preot care trebuia să ajungă şi paroh nu a fost făcut nici până acum public de Mitropolia Banatului, deşi concursul a avut loc în urmă cu două săptămâni. A urmat, aproape imediat, un control strict secret, în care popa Cosma a vrut să fie singur cu echipa de control. Chiar dacă concursul a avut loc la începutul lui mai.

Se pregătesc de proteste

Corina Lulariu, o enoriaşă de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric, este radicală. „Nu înţeleg care sunt interesele preotului Cosma. Nu ne-a spus o vorbă despre controlul recent întrepins de Protopoiatul II. Ne gândim la ce e mai rău. Nici de Consiliul Parohial nu a anunţat pe nimeni. Credem că vrea să se înţeleagă cu superiorii, pentru a rămâne paroh”, spune Corina Lulariu. Enoriaşii i-au cerut deja, printr-un memoriu, mitropolitului Banatului reîntoarcerea ca paroh a preotului Mircea Cricovean şi stingerea oricărui conflict. Credincioşii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor organiza proteste de stadă şi vor cere socoteală celor mai înalte feţe bisericeşti, dacă în parohia lor va mai veni încă un preot impus de mitropolie.

 

Comentarii

comentarii