Acasă Actualitate Sute de dascăli, forţaţi să predea şi la zeci de kilometri de...

Sute de dascăli, forţaţi să predea şi la zeci de kilometri de casă

DISTRIBUIȚI

Eftimie: “Nici un profesor titular din Timiş nu-şi pierde locul de muncă”
Sute de dascăli din Timiş vor fi nevoiţi să-şi părăsească şcolile unde au predat şi să aleagă catedre la sate. Asta înseamnă, în multe cazuri, navetă zilnică şi deplasări chiar şi la zeci de kilometri de localitatea unde stau. 473 de posturi didactice vor fi desfiinţate în Timiş, din anul şcolar 2010-2011. Cu toate acestea, inspectorul şcolar general de Timiş, Mariana Eftimie, îi asigură pe profesorii titulari că nu îşi vor pierde locul de muncă. Suplinitorii vor avea o soartă mai crudă şi vor trebui să cedeze catedrele dascălilor titulari, care au fost reduşi din şcolile unde predau.

Sunt acoperiţi…

Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş susţine că situaţia este sub control. Chiar şi la materiile unde se aşteptau să apară probleme. „Le garantez tuturor dascălilor titulari din Timiş că nu îşi vor pierde locul de muncă. Frustrant pentru unii va fi că va trebui să le oferim catedre la alte şcoli decât au predat până acum. Numărul de norme didactice este acoperit în judeţul nostru, chiar dacă 473 de posturi didactice vor dispărea la nivelul judeţului”, spune Mariana Eftimie. Învăţătorii, dar şi dascălii de matematică şi limba română erau, în Timiş, categoriile cele mai lovite de restructurările la nivel naţional din învăţământul românesc. Nici aici, se pare, nu vor fi probleme, dacă dascălii titulari acceptă să predea la o altă şcoală.

Suplinitorii vor ceda catedrele

63 de posturi vor fi desfiinţate la învăţători, dar la nivel judeţean există 70 de catedre vacante. La limba română, 21 de posturi desfiinţate sunt compensate de 29 de posturi libere la nivel judeţean, iar la matematică, unde se desfiinţează 20 de norme, există 8 posturi vacante şi 10 rezervate, dar se mai pot face completări de normă. Posturile vacante erau, până acum, completate de suplinitori, care, cel mai probabil, vor trebui să-şi caute altceva de lucru. Situaţia posturilor desfiinţate nu este încă bătută în cuie. Directorii mai pot, până miercuri inclusiv, să facă contestaţii sau să scoată în evidenţă greşeli apărute pe site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş, care a publicat situaţia planului de învăţământ judeţean pentru anul şcolar 2010-2011.

Comentarii

comentarii