Acasă Actualitate Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

DISTRIBUIȚI

Este o zi de post negru, pe 29 august, la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântul Proroc Înainte Mergător Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia, cu şase luni înaintea Naşterii lui Iisus.

Naşterea sa a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu credea celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Prorocul Ioan s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă de aspre nevoinţe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul Lui Dumnezeu.

Evanghelia ne spune că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, mustrată de proroc pentru faptul că a devenit soţia fratelui. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceara de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Capul sfântului a fost ascuns de mai multe ori, de oameni credincioşi, pentru a nu fi batjocorit de păgâni, fiind descoperit pentru prima dată abia în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când Sfântul Ioan li s-a arătat unor doi călugări şi le-a poruncit să dezgroape cinstitul său cap.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Se spune că în ziua de 29 august, nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupe cu mâna şi acum începe un post “de la cruce până la cruce”, care ţinea până pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci).

Comentarii

comentarii