Acasă Actualitate Țânțarul ucigaș “tigrul negru” a ajuns la Timișoara. Acesta poate provoca trei...

Țânțarul ucigaș “tigrul negru” a ajuns la Timișoara. Acesta poate provoca trei boli grave: dengue, zika și chikungunya

DISTRIBUIȚI

Țânțarul ucigaș “tigrul negru” (virusul SARS-COV2 este tot asiatic!) se joacă nestingherit printre timișoreni și când prinde ocazia lovește năprasnic, indiferent că este zi sau noapte.

O cetățeancă a reușit chiar să îl prindă și să îl fotografieze și, bineînțeles, să îl ucidă! A trimis și câteva fotografii cu ”victima” redacției cotidianului ZIUA de Vest și ne-a rugat să facem public cazul și să întrebăm și autoritățile, Primăria Timișoara și Direcția de Sănătate Publică Timiș, ce acțiuni au făcut în scopul combaterii insectelor din frumoasa urbe.

Mușcătura țânțarului tigru poate fi un vector pentru trei boli grave: dengue, zika și chikungunya. De asemenea, este recunoscut a fi purtător de viruși care pot transmite peste 20 de afecțiuni grave, este original din zona Asiei, însă în ultimul timp a ajuns și în regiunea Europei și devine din ce în ce mai răspândit în toată România – explică doctorulzilei.ro.

Pe lângă aceste trei boli grave transmise de țânțarul tigru asiatic, o altă boală mortală (uneori), West Nile, este transmisă de o simplă mușcătură de țanțar clasic.

Ce spune DSP Timiș?

În conformitate cu Metodologia de Supraveghere West Nile elaborată de către Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Timiș a înaintat la începutul sezonului, adrese de informare către toate unitățile administrativ teritoriale prin care le recomandă să efectueze operațiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarului, pe toată perioada de supraveghere a acestuia (mai-octombrie). Totodată, instituția noastră a solicitat unităților sanitare să comunice de urgență orice suspiciune de îmbolnăvire în rândul pacienților – au explicat reprezentanții DSP Timiș, luni 4 septembrie.

Ce spune Primăria Timișoara?

Primăria Timişoara susține că a efectuat, în acest an, 4 acțiuni terestre de dezinsecție, de combatere a ţânţarilor și larvelor pe domeniul public al municipiului. Acțiunile au fost derulate în lunile mai, iunie, iulie și august și vor continua cu acțiunile de deratizare în funcție de condițiile meteo.

A fost acoperită o suprafață de 10.354.000 mp (aliniamente stradale, parcuri, locuri de joacă, bălți și perdeaua forestieră).

”Menționăm că Primăria Timișoara poate acționa doar pe domeniul public al municipiului, nu și pe domeniul privat sau în zona periurbană”, atenționează reprezentanții PM.

Ce este virusul West Nile (VWN)

O mușcătura de țânțar se poate transformă în ceva mult mai grav dacă te infectează cu virusul West Nile (abreviat WNV). Țânțarii transmit acest virus prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei persoane. Cu toate acestea, nu toți oamenii mușcați de țânțari infectați dezvoltă complicații de tipul infecției cu West Nile.

Majoritatea infecțiilor cauzate de virusul West Nile au loc în sezonul cald, când țânțarii sunt activi mai mult că în oricare alt moment din an. Perioada de incubație, adică perioada cuprinsă între momentul în care o persoană este mușcată de un țânțar infectat și momentul când apar semnele și simptomele infecției, variază de la două până la 14 zile.

La oameni, perioada de incubație este de regulă, potrivit organizațiilor europene, între 2 și 6 zile, deși perioade de incubație de până la 21 de zile au fost raportate la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

În funcție de perioada de incubație, care poate să difere de la o persoană la altă, manifestările infecției cu virusul West Nile (adică simptomele) pot să apară la 2 până la 14 zile de la momentul mușcăturii de țânțar – explică www.doc.ro.

 

 

Comentarii

comentarii