Acasă Actualitate Tăvălugul a început! Primul cabinet de medicina familiei din Timiș închis din...

Tăvălugul a început! Primul cabinet de medicina familiei din Timiș închis din cauza COVID19

DISTRIBUIȚI

Tăvălugul COVID19 a început! Primul cabinet de medicina familiei din Timiș a fost închis, joi 26 martie, iar medicul  și asistenta au intrat în izolare, ca urmare a unui contact cu un pacient consultat în urmă cu o săptămâna, care a negat legătura cu persoane venite din străinătate și care între timp chiar a decedat, ocazie cu care s-a constat că era infectat cu coronavirus. 

În fapt pacientul, era neasigurat şi a fost în contact cu copiii reveniți din străinătate, a prezentat febră, stare generală alterată, a solicitat serviciul de ambulanță, a fost consultat și în UPU, după care a fost îndrumat la medicul de familie să-i administreze tratamentul injectabil pentru pneumonie constatată radiologic.

Astfel, medicul de familie și asistență au intrat în contact direct cu pacientul.

Medicii de familie din Timiș sunt șocați și fac apel la autorități să îi sprijine să poată obține echipamente de protecție.

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, a explicat: ”Suntem alături de colega noastră și ne rugăm să iasă cu bine din perioada de izolare împreună cu asistenta ei.

Ne întrebăm de ce autoritățile nu au luat măsuri de izolare a persoanelor care au provocat această dramă, de ce medicii de familie nu sunt informați cu privire la persoanele care s-au întors în țară din zonele de risc?

Când vom primi și noi mijloace de protecție, în contextul în care în fiecare zi primim câte un nou ordin de ministru prin care ni se aduc la cunoștință noi obligații în ceea ce privește persoanele izolate la domiciliu.

În linia noastră, și noi luptăm și facem tot ce ne stă în putință să prevenim răspândirea acestei infecții, și suntem alături de pacienți și de familiile lor, dar avem nevoie și noi de protecție și colaborare corectă și coerentă cu autoritățile”, spune dr. Spătaru.

Doctorii atenționează că există riscul foarte mare ca atunci când medicii de familie în situații similare vor închide cabinetele, populația va rămâne fără asistență medicală.

”Fiindcă să nu uităm în ce situație ne aflăm, cu cabinete de specialitate închise, cu spitale nepregătite pentru Covid19 și cu ambulanțe suprasolicitate.

Problema este că noi nu știm care sunt persoanele izolate fiindcă nu ni se comunica. Aflăm doar dacă suntem sunați de către pacienți și începem monitorizarea lor la domiciliu, sunăm zilnic și vorbim cu aceste persoane, facem anamneză telefonic să aflăm starea lor de sănătate și consemnăm în fișa.

Din păcate la sosirea în țară, nimeni nu îi întreabă cine este medicul lor de familie, iar cei care nu au, trebuie luați în evidență de autoritățile locale care pot să informeze și medicii din localitate, cel puțin în rural!”, trage un semnal de alarmă dr. Elisabeta Spătaru.

Comentarii

comentarii