Acasă Cultura Teatrele de stat din Ungaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Croaţia se dau...

Teatrele de stat din Ungaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Croaţia se dau în spectacol la Timişoara o săptămână

DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara organizează cea de-a opta ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, în perioada 23 -30 mai, la sediul din str. Alba Iulia, Piaţa Victoriei.
După patru zile de maraton teatral, discuţii cu artişti şi oameni de teatru, seri de slam poetry şi muzică, pasionaţilor de teatru le mai rămân încă după-amiezi pentru a vedea spectacole unice pe scena din România.  Miercuri, 27 mai, de la ora 18:00, publicul a fost martorul unei poveşti cutremurătoare despre asasinarea Aleksandrei Zec în timpul războiului croat de independenţă. Regizat de Oliver Frljić, spectacolul Aleksandra Zec este o producţie a Teatrului HKD şi Festivalul Internaţional al Teatrelor Mici din Rijeka, Croaţia. Traducere a fost în română, engleză şi maghiară. Don Quijote s-a jucat – desigur – cu casă închisă. Spectacolul a început la ora 21:00, în Sala Mare şi este o coproducţie a celebrei companii Arta Spectatorului S.R.L şi a Teatrului Szkéné din Budapesta. Bazat pe romanul lui Miguel de Cervantes, spectacolul îi are în rolurile principale pe Katona László, Kovács Krisztián, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Părţi Nóra şi Vámoş Veronika, trupa a cărei prezenţa la Timişoara este întotdeauna un megaeveniment.
Jucat în limba maghiară, spectacolul a fost tradus în română şi engleză. Joi, 28 mai, de la ora 17:00, a avut loc spectacolul Banul Bánk montat de Urbán András la Teatrul din Novi Sad, o drama despre istorie şi despre iubire, plină de uneltiri şi intrigi. Apoi, la ora 21:00, a fost iar vremea clasicilor reimaginaţi: Vrăjitorul lui Fedor Šili în regia lui Boris Liješević, un spectacol despre tumultoasă viaţă personală şi cea literară a lui Thomas Mann.
Urmează un spectacol de lectură colectivă – Moartea lui Ivan Ilici – vineri, 29 mai, de la ora 17 :00. Sâmbătă, 30 mai, Reunificarea celor două Corei, în regia lui Radu Alexandru Nica, se joacă de la ora 17 şi este urmată de coproducţia Teatrelor Maghiar şi German din Timişoara, Moliendo cafe, la ora 21. După fiecare spectacol, publicul este invitat la discuţii cu regizorii şi membrii trupelor invitate, în foaierul teatrului.
Cum a început premiera spectacolului Manipulări, coproducţie-eveniment realizată de Via Negativă (Slovenia), Teatrul Maghiar Csiky Gergely (România), Asociaţia MASZK (Ungaria) şi Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia) a iscat discuţii aprinse pe tema salvării actorului de la autodistrugere pe scenă şi încrederea că totul se va încheia cu bine; a urmat o seară de duminică în familie cu probleme: Ernella la Lupi, în regia lui Hajdu Szabolcs.
Mai târziu, publicul spectacolului Crimă şi pedeapsa a fost martorul unui rechizitoriu sever, montat de regizoarea Ana Tomović pe baza capodoperei dostoievskiene. Actorii Teatrului Naţional Sloven de Drama din Ljubliana au câştigat luni râsetele şi aplauzele publicului încă din primele minute, înainte chiar că Locomotiva nebună să pună delirul existenţial în mişcare. Mai apoi, în nocturnă, nebunia s-a cuibărit intim în Casă din copac, în Atelierul de pictură, cu trupa Auăleu. Comedia neagră şi muzică au fost ingredientele de baza ale zilei de marţi, 26 mai. Enciclopedia timpului risipit montat de Lidija Dedović cu trupa Teatrului Regal Zetski dom din Cetinje, Muntenegru a etalat o adevărată colecţie de imagini suprarealiste. În Opera cerşetorilor, trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely‟ din Timişoara a cântat corupţia înrădăcinată în societate. Toate spectacolele sunt traduse la cască sau prin supratitrare. Biletele sunt disponibile la casieria Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara, stradă Alba Iulia nr.2, zilnic de la ora 11:00 şi până după începerea ultimului spectacol din program. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de bilete la jumătate de preţ.

Comentarii

comentarii