Acasă Cultura Timişoara la Gala Premiilor UNITER: două nominalizări, un premiu

Timişoara la Gala Premiilor UNITER: două nominalizări, un premiu

370
DISTRIBUIȚI

Ajunse la cea de-a XIX-a ediţie, Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) au fost decernate în cadrul Galei Premiilor UNITER, luni, 18 aprilie 2011, ceremonia fiind transmisă în direct de TVR 1.

Scenograful Dragoş Buhagiar a primit premiul pentru cea mai bună scenografie, pentru scenografia spectacolului Shaking Shakespeare, de Lia Bugnar, în regia lui Radu Alexandru Nica, o producţie a Teatrului German de Stat Timişoara. Laureat al premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie, în mai multe rânduri, Dragoş Buhagiar a studiat la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti. Lucrează cu medii diferite şi în cele mai diverse domenii ale artelor vizuale. De numele său se leagă scenografii realizate pentru montări semnate de reputaţi regizori români, precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu ori Andrei Şerban.  Shaking Shakespeare reprezintă prima colaborare a lui Dragoş Buhagiar cu o scenă timişoreană şi, în acelaşi timp, producţia cu nr. 400 din istoria Teatrului German de Stat Timişoara. Schiţele care au stat la baza scenografiei acestui spectacol, alături de o serie de fotografii realizate de Antal Botond, au compus şi expoziţia Foto/Sceno/Grafii, realizată de TGST, în colaborare cu Librăria Cărtureşti Timişoara, în 2010, şi prezentată şi cu ocazia Festivalului Eurothalia, în noiembrie 2010. La aceeaşi categorie a premiilor UNITER au mai fost nominalizate scenografele Carmencita Brojboiu, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Adriana Grand, din trupa „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

În lista nominalizărilor s-a aflat şi actriţa Claudia Ieremia, de la Teatrul Naţional Timişoara, la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Marietta din spectacolul „În vizită”, de la Teatrul Naţional Timişoara. În final, premiul la această categorie i-a fost acordat actriţei Ana Ciontea, de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând cu anul 1991, şi reprezintă festivitatea de acordare a distincţiilor Uniunii Teatrale din România, pentru fiecare an calendaristic încheiat.

Comentarii

comentarii