Acasă Actualitate Timişoara – paradisul milei

Timişoara – paradisul milei

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii comunitari au renunţat să-i mai amendeze pe cerşetorii din intersecţii
Peste 500 de cerşetori au fost amendaţi la Timişoara în 2009. În prima jumătate a acestui an, 200 de cerşetori au primit amenzi de la poliţiştii comunitari. Oamenii legii au schimbat însă, recent, strategia. Şi-au dat seama că se chinuie degeaba să întocmească procese-verbale, la foc automat. Cazurile în care amenzile cerşetorilor au fost plătite la Timişoara sunt mai rare decât urşii polari din Africa.

Revin pe stradă mai repede decât se completează un proces-verbal…

Aproape orice măsură luată de comunitari pentru diminuarea fenomenului a fost sortită eşecului. Pentru că aceştia nu au legea de partea lor… „În afară de o amendă pe care majoritatea cerşetorilor nu o plătesc, pentru diminuarea fenomenului s-a încercat trimiterea adulţilor cerşetori către localităţile de domiciliu şi ducerea minorilor la Adăpsotul de Zi şi de Noapte de pe strada Slavici, din Timişoara. Uneori, adulţii se întorc la Timişoara cu primul tren, iar mulţi minori revin pe stradă mai repede decât întocmim noi procesele-verbale”, spune Nicoleata Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. Majoritatea cerşetorilor din intersecţiile aglomerate, tramvaie sau autobuze şi din zona centrală a oraşului este compusă din ţigani ţigani, mulţi veniţi din alte judeţe. Peste 80% dintre ei provin din alte judeţe ale ţării. „Avem mulţi cerşetori din Maramureş, Bihor, Drobeta Turnu Severin sau din zona Moldovei. Unii dintre ei au peste zece amenzi la noi, pe care nu le-au plătit niciodată”, mai susţine Nicoleta Popa.

Fără soluţii reale…

Pe lângă faptul că legea nu le permite să acţioneze drastic împortiva celor ce apelază repetat la mila publică, Poliţia Comunitară Timişoara mai este atactă şi de ONG-uri fantomă. Mişcarea Naţională pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Timişoara, a trimis sesizări la mai multe instituţii, în care reclamă comportmanetul abuziv al comunitarilor cu cerşetorii. ONG-ul lui Remus Ştir susţine că cerşetorii nu au condiţii de transport optime când sunt urcaţi în autoutilitarele comunitarilor. „Am fost atacaţi gratuit din mai multe părţi pentru că nu asigurăm confortul cerşetorilor. Unii ne cer să fim duri, alţii să o lăsăm moale. În ultimul timp, am renunţat şi la a le mai da amenzi cerşetorilor, pentru că acestea nu sunt plătite. Acum, cerşetorii sunt doar îndrumaţi către localităţile de domiciliu sau duşi la adăpost”, spune Nicoleta Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. Fenomenul cerşetorilor agasanţi din intersecţii este departe de a apune la Timişoara. Oamenii care le dau bani cerşetorilor nu pot fi amendaţi, ci cel mult mustraţi de comunitari. O soluţie viabilă, pe care legea nu o prevede însă, este transformarea amenzilor neplătite în muncă în folosul comunităţii. Soluţia ideală ar fi însă ca oamenii să nu mai dea bani cerşetorilor, pentru că în acest fel îi încurajează să continue această practică. Sau măcar să nu se mai plângă după aceea de invazia de puradei şi ologi de pe străzile capitalei Banatului.

Comentarii

comentarii