Acasă Actualitate Timişoara va avea un Lac Snagov, conectat la Canalul Bega, pentru competiţii...

Timişoara va avea un Lac Snagov, conectat la Canalul Bega, pentru competiţii de canotaj internaţionale

DISTRIBUIȚI

pista-lac-canotajUn lac artificial dotat la cele mai ridicate standarde, capabil să găzduiască competiţii internaţionale de mare anvergură din lumea canotajului, se va construi lângă Timişoara, finanţarea de circa 10 milioane de euro urmând să fie asigurată din fonduri europene, de la federaţiile de specialitate şi de la bugetele naţional şi local.
„Construirea acestui lac artificial pentru sporturile nautice, inclusiv triatlon, va avea circa 3 km lungime şi va trebui amplasat în apropierea Canalului Bega. Avem mai multe locaţii, dar alegerea o vor face specialiştii, pentru că ne dorim să începem proiecţia lui, de la bun început, în conformitate cu toate standardele impuse de federaţiile internaţionale de canotaj”, a declarat joi consilierul local PNL Ştefan Sandu, într-o conferinţă de presă.
De mai mulţi ani există o iniţiativă a Consiliului Judeţean pentru amenajarea Lacului Surduc în acest sens, dar este mult prea departe de Timişoara, iar cei care vor să se antreneze zilnic nu o pot face. Aleşii liberali vor să le dea o şansă copiilor şi tinerilor din Timişoara pentru a practica aceste sporturi. „Lacul Surduc poate fi loc de antrenament pentru loturile naţionale, dar noi ne dorim ca tradiţia sporturilor nautice să continue în Timişoara, iar Surducul este mult prea departe pentru antrenamente zilnice pentru cei mici”, a argumentat Ştefan Sandu.
Acesta va fi primul lac din ţară unde se vor putea organiza şi competiţii de înalt nivel, campionate mondiale şi europene, pentru că Timişoara are tradiţie în aceste sporturi, nume care contează pe plan internaţional în aceste sporturi.
„Până acum, competiţiile de anvergură internaţională se desfăşurau pe Lacul Snagov, dar odată cu privatizarea lui, practic nu mai este un loc potrivit pentru astfel de competiţii. Sperăm să facem din Timişoara un pol sportiv important. Avem deja un prim pas făcut prin asocierea cu Federaţia Română de Fotbal pentru Centrele de excelenţă în fotbal şi dacă vom reuşi să aducem aici şi un Centru de excelenţă pentru caiac-canoe, pentru canotaj în Timişoara, cred că municipiul va fi cel mai important centru sportiv din ţară”, a detaliat Sandu.
Ştefan Sandu a mai declarat că proiectul este agreat şi de preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă. Istoria canotajului românesc a început la Timişoara, în anul 1864, când un grup de studenţi timişoreni, întorşi de la studii din străinătate, au înfiinţat „Societatea de luntrişoare” pentru agrement. Lacul Surduc se pretează perfect pentru acest proiect necesar sportului de performanţă (canotaj şi kaiac-canoe).

Comentarii

comentarii