Acasă Actualitate Țiriac începe proiectul imobiliar de la Abator cu restaurarea clădirilor de patrimoniu

Țiriac începe proiectul imobiliar de la Abator cu restaurarea clădirilor de patrimoniu

DISTRIBUIȚI

După foarte mulți ani, proiectul imobiliar de la fostul Abator Orășenesc din Timișoara intră în linie dreaptă. Goldale Real Estate, companie spaniolă controlată de miliardarul Ion Țiriac, va demara în curând dezvoltarea cartierului rezidențial care va cuprinde spații de locuire colectivă, comerţ, servicii, hotel şi birouri.

Proiectul a fost realizat firma timișoreană de arhitectură Subcontrol și are trei faze. Se va începe practic cu restaurarea celor cinci clădiri care au rămas din vechiul Abator – construit în 1905 după planurile arhitectului Laszlo Szekely.

Pe lângă intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior, se vor realiza și  două extinderi ale unor clădiri, se va amenaja o piațetă, parcări și accese. Pe urmă se va amenaja un spațiu comercial, cu magazine, cafenele, restaurante, terase și o piațetă, chiar și o zonă de birouri.

Proiectul se află acum la ultimele avize din partea autorităților, urmând ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările din prima etapă.

“Ca arhitect-șef al Municipiului Timișoara și împreună cu echipa pe care o conduc susținem proiectul de regenerare și Planul Urbanistic Zonal pentru amplasamentul fostului abator, proiectat de arhitectul Laszlo Szekely. Acest proiect are ca obiectiv punerea în valoare a clădirii existente, refuncționalizarea ei, și integrarea noilor construcții în fondul construit existent pentru a revitaliza zona. Ne dorim să aducem o nouă viață acestui spațiu și lucrăm împreună cu proiectanți, cu inițiatorul și cu comunitatea pentru a realiza acest obiectiv comun”, a transmis Gabriel Almăjan, arhitectul șef al Primăriei Timișoara.

În etapa a 2-a și a 3-a, pentru care se află în elaborare și un nou PUZ, se va continua cu construcția mai multor clădiri, blocuri rezidenţiale, parcări subterane pe două niveluri, crearea de spatii verzi și de promenadă. În paralel se va construi un hotel și clădirile de birouri.

Goldale Real Estate a intrat în posesia terenului de aproximativ 5 hectare în anul 2005. În 2006, Țiriac Imobiliare a obținut un nou PUZ, pentru un mall, denumit Timișoara Shopping Center, care avea proiectul finalizat și pentru care s-a obținut și autorizația de construcție, în 2008. Din cauza crizei economice, proiectul cu mall-ul a fost abandonat, iar cei de la Goldale Real Estate au regândit strategia pentru a dezvolta un cartier rezidențial mixt.

Povestea abatorului

Abatorul din Timișoara a fost conceput după modelul abatoarelor din Germania și era format inițial din 11 corpuri de clădire distincte: pentru adăpostul animalelor, hale de sacrificare, spații frigorifice, birouri, laboratoare, chiar și locuințe. Poarta abatorului este încadrată de statuile sacrificatorilor și cele două case destinate personalului. Piesa centrală a compoziției este turnul abatorului care avea la parter spații destinate măcelarilor. Halele de sacrificare erau dispuse în lateralele turnului. Paralel cu aceste hale și dispuse în spatele lor erau amplasate două clădiri, pentru adăpostirea animalelor ce urmau să fie sacrificate.

După 1989, abatorul și-a redus activitatea pentru ca în 1992 să se închidă definitiv. Au urmat demolări succesive, însă turnul emblematic a fost păstrat, cu halele laterale, poarta de intrare cu cele două grupuri statuare și casele ce flanchează intrarea principală.

Comentarii

comentarii