Acasă Cultura TM2023. Parteneriat teatral între Teatrul Maghiar Timișoara și Teatrul din Veszprém Ungaria

TM2023. Parteneriat teatral între Teatrul Maghiar Timișoara și Teatrul din Veszprém Ungaria

DISTRIBUIȚI

Timișoara și Veszprém din Ungaria vor deține în același an, 2023, titlul de Capitală Culturală a Europei, context în care Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din orașul de pe Bega și teatrul din orașul maghiar situat pe malul râului Séd au proiectat un program cultural comun și bogat.

Unul dintre punctele esențiale  ale platformei teatrale comune îl reprezintă coproducțiile teatrale. Chiar în aceste zile, un personaj legendar, Banul Bánk, unește două viitoare capital cultural europene aflate la 400 de km distanță dar déjà foarte apropiate artistic.

Două premiere în trei zile și un nou proiect a doua zi: așa s-ar putea rezuma evenimentele ultimei săptămâni la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

După premiere absolute a spectacolului de teatru – fantasy  ”Csaba drops (Totul se va schimba!)”,  în regia lui Tasnádi-Sáhy Péter, și premiera spectacolului  de păpuși ”Cenușăreasa”, montat  de regizorul Sramó Gábor și realizat în coproducție cu Teatrul de Păpuşi „Kabóca” din Veszprém.

Evenimentele se desfășoara la distanță de o zi între ele, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara a început repetițiile pentru un nou spectacol: drama istorică ”Banul Bánk”, de Katona József în regia lui Markó Róbert.

Și acest nou spectacol va fi o coproducție a scenei timișorene maghiare cu teatrul din Veszprém, în cadrul platformei de parteneriat teatral constituit în contextual în care ambele orașe, Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria), vor fi  Capitale Culturale ale Europei în 2023.

Spectacolul, ale cărui repetiții se desfășoară atât la Timișoara, cât și la Veszprém, va avea premiera chiar de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 2022,  și reunește în distribuție actori din ambele orașe: Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor,  Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt,, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor, Tokai Andrea.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, ”Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare,  o dramă cu puternic filon istoric, ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film.

Palpitanta poveste a Banului Bánkși a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context  istoric tulbure, învolburat  de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice.

Povestea medievală surprinde lupta patrioților maghiari pentru libertate, în revers cu atmosfera otrăvită a curții rămase fără rege, unde colcăie trădări, pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere.

Prins în vârtejul acestora, nevoit să aleagă între idealurile și sentimentele sale, între dragostea pentru popor și loialitatea față de Regele plecat să lupte cu meranii din peninsula Istria, tragicul erou Bánk va pierde tot ce iubește.

În următoarele zile, Teatrul Maghiar din Timișoara propune publicului său trei tentante spectacole:

Sâmbătă, 12 februarie , de la ora 19, noua producție a companiei, ”Csaba Drops (Totul se va schimba!)”.

În 16 februarie, spectacolul regizorului Radu Nica, ”La comun”, cu un debut de rol important: Vass Sarolta, cea mai tânără actriță a trupei, va juca rolul Freja.

În 17 februarie,”Cotitura Dunării”, spectacol invitat din Ungaria, îl readuce pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara pe actorul Molnár Bence.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar Csiky Gergely sunt traduse în limba română.

Biletele sunt disponibile la Casieria Teatrului sau online, prin platforma www.biletmaster.ro.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii