Acasă Cultura Toamna Culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara

Toamna Culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu o istorie îndelungată și o profunzime rar întâlnită, cultura japoneză a intrigat și fascinat oamenii de-a lungul secolelor, datorită rafinamentului său și a rădăcinilor sale milenare. Într-o încântătoare armonie între tradițiile antice și transformarile moderne si  contemporane, cultura japoneză deschide o poartă spre un univers captivant.

Timisorenii apreciază mult cultura japoneză, dovadă fiind succesul peste așteptări de care s-au bucurat evenimentele organizate de Universitatea Politehnica Timișoara în ultimii ani pe această temă: cursuri de limba japoneză, expoziții de chimonouri, recitaluri de poezie, seri de film, prezentări de burse și oportunități de studii în Japonia și multe altele.

După primele cursuri de limba japoneză susținute de fostul ambasador al Japoniei în România, dl. Kanji Tsushima, ștafeta a fost preluată de prof. dr. Camelia Nakagawara, niponolog cu studii postuniversitare la Universitatea Columbia (Teachers College) din New York și Universitatea din Chicago (PhD în Limbi și Civilizații Est-Asiatice) și cu o îndelungată experiență de cercetare și predare la nivel universitar, atât în Japonia cât și în SUA.

În acest an universitar, în care Timisoara a devenit Capitală Europeană a Culturii, și totodata anul în care sărbătorim 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri a Școlii Politehnice timisorene, Universitatea Politehnica a hotărât înfiintarea Centrului de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, al cărui obiectiv esențial este creșterea conexiunilor dintre Universitatea Politehnica si Japonia.

Noul centru, supranumit „Jutsu”, un termen ce poate însemna atât artă, cât și tehnologie, va aduce artele (și, prin extensie, științele umaniste) și tehnologia (și, prin extensie, științele exacte), într-un dialog menit să genereze idei noi și să atingă orizonturi creative inedite. Obiectivul centrului este de a fi, în felul acesta, și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, dar și o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie în colaborare cu entitati academice sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora.

După lansarea unei noi sesiuni de cursuri de limba și cultura japoneză, saptamana aceasta, centrul „Jutsu” anunță o adevărată toamnă culturală japoneză la Universitatea Politehnica Timișoara, care marchează și inaugurarea centrului, dar este și parte din evenimentele Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Toți cei interesați să descopere tainele lumii nipone sunt invitați să participe, în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie 2023, la „Toamna Culturii Japoneze la UPT”, proiect finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Fondului pentru nevoi culturale de urgență. Este o ocazie unică de a realiza o incursiune în lumea japoneză, pentru a explora și înțelege, într-un mod autentic și creativ, această cultură.

Programul detaliat al evenimentului este următorul:

Luni, 30 octombrie, Biblioteca UPT

18:00 – Deschiderea solemnă a „Toamnei Culturii Japoneze la UPT”: Vernisajul expoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie”;

19:00 – Demonstrație și atelier de origami cu participarea publicului.

Marți, 31 octombrie, Biblioteca UPT

18:30 – Teatru Kamishibai: „Urashima Taro”, versiunea japoneză a basmului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

Miercuri, 1 noiembrie, Biblioteca UPT

18:30 – Prezentare: „Japonia – Locuri și Peisaje” (o comparație între locuri din Japonia și reprezentarea lor în stampe).

Joi, 2 noiembrie, Biblioteca UPT

18:00 – Ceremonia de inaugurare a Centrului de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, în prezența Excelenței Sale, Domnul Ambasador Hiroshi Ueda; (acces doar pe baza de invitație)

19:30 – Proiecție de film anime: „Copiii Oceanului” (Kaijū no Kodomo).

Vineri, 3 noiembrie, Biblioteca UPT

17:00 – Ambasada Japoniei: prezentare a oportunităților de burse oferite studenților de către guvernul Japoniei;

18:30 – Proiecție de film: „Eu mă descurc si singură” (Ora ora hitori de igumo).

Duminică, 5 noiembrie, Muzeul Apei

11:00 – 14:00 – Prezentare despre istoria filmelor anime; Atelier de origami; Joc cu evantaie; Îmbrăcare în kimono (necesită înregistrare prealabilă).

Duminică, 12 noiembrie, Muzeul Apei

10:00 – 11:30 – Prezentare despre poezia waka, colecția de poezie Hyakunin Isshu și competiția uta-garuta, urmată de un recital trilingv de poezie.

Joi, 23 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – „Japonia: ora de lectură”, o prezentare de cărți japoneze și despre Japonia, urmată de o discuție deschisă cu publicul.

Joi, 30 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – Teatru improvizat prezentat de cursanți și studenți ai programului de limbă și cultură japoneză al centrului “Jutsu”.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii