Acasă Sănătate Toate spitalele din ţară „deţin” bacteria ucigașă BDA, dar cazurile sunt ascunse...

Toate spitalele din ţară „deţin” bacteria ucigașă BDA, dar cazurile sunt ascunse de personalul medical pentru a da bine la minister

DISTRIBUIȚI

diarrhea graphicÎn urmă cu doi ani, Timişoara fierbea de teama contactării unei infecţii intraspitaliceşti, boala diareică acută (BDA), care a răpus nişte vieţi, între care şi pe cea a fostei arhitecte a Casei Poporului, care a fost internată în Timişoara în urma unui accident rutier în Timiş.

Medicii de la Judeţean au salvat-o, au urmat transferarea într-un spital din Bucureşti, mai aproape de casa familiei arhitectei, iar la scurt timp după externare, femeia a plecat dintre noi ca urmare a unei BDA despre care se spunea că ar fi contactat-o la Timişoara.
Au urmat anchete medicale interne, simpozioane, şi s-a ajuns la concluzia că toate spitalele din ţară „deţin” bacteria, dar cazurile nu sunt raportate corect, ci sunt ascunse de personalul medical pentru a da bine la minister.
„Suntem în uşoară scădere (cu numărul de cazuri, n.r.), dar pe o raportare corectă. Niciodată nu voi accepta să se ascundă ceva, de orice fel care ţine de natura medicală sau paramedicală. Pe mine nu mă interesează să raportez că scade enorm numărul infecţiilor nosocomiale (infecţii intraspitaliceşti, n.r.), ci mă interesează un act medical corect şi să încercăm să limităm aceste infecţii. Niciodată nu va fi adus la zero”, a spus Marius Craina.
În 2013, mai mulţi timişoreni au organizat un protest în tăcere în faţa Spitalului Judeţean Timişoara pentru a atrage atenţia asupra cazurilor în care bolnavii au fost externaţi sau transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” cu boala diareică acută (BDA) cauzată de o bacterie.
„Conducerea Spitalului Judeţean recunoaşte existenţa acestei bacterii în spitalul cu pricina, dar numărul bolnavilor afectaţi continuă să crească. Din cauza acestei situaţii şi a neatenţiei personalului Spitalului Judeţean Timişoara, un bolnav a decedat în cursul lunii iunie, fiind externat cu BDA şi netratat corespunzător”, declara atunci Andrea Szemkovics, organizatoarea protestului.
La sfârşitul lunii iunie 2013, o timişoreancă a depus plângere penală împotriva spitalului şi a medicilor pentru ucidere din culpă, susţinând că tatăl ei a murit cu zile, infectat cu bacteria numită Clostridium Difficile. Ea susţinea că medicii de la Spitalul Judeţean au externat pacientul operat de anevrism cerebral şi care era infectat cu bacteria respectivă.
În plângerea femeii se arăta că deşi intervenţia neurochirurgicală a reuşit, tatăl său, în vârstă de 56 de ani, a contactat în urma operaţiei infecţia cu Clostridium Difficile, care i-a determinat BDA, boală pe care nu o avea la internare.
Pentru înlăturarea focarului epidemiologic, secţiile în care există astfel de cazuri trebuie dezinfectate permanent cu clor, dar este posibil ca acest lucru să nu se întâmple în toate secţiile spitalului, ceea ce a dus la creşterea numărului de cazuri de BDA.

 

Comentarii

comentarii