Acasă Actualitate Trei zile de căldură ”la nivel minim”, la Timişoara. S-a semnat un...

Trei zile de căldură ”la nivel minim”, la Timişoara. S-a semnat un contract de furnizare a gazelor pentru termoficare, dar doar până luni, 1 noiembrie

DISTRIBUIȚI

calorifer

Joi, în jurul orei 15.30, primarul Dominic Fritz face noi precizări în legătură cu reluarea livrării de agent termic către abonații Colterm. Furnizorul temporar găsit a transmis contractul semnat, iar timișorenii ar trebui să primească, cât de curând, căldură și apă caldă. Totuși, înțelegerea este valabilă doar până luni, 1 noiembrie, ora 07.00, și prevede o cantitate redusă de gaz, ceea ce însemnă că „sistemul va funcționa la un nivel minim”.

Vă amintim că marți E.On a oprit livrările de gaz, iar, pentru că în anterioarele șase zile reprezentanții Primăriei Timișoara și ai Colterm nu au putut ajunge la un consens cu un alt furnizor, timișorenii au rămas fără apă caldă și căldură. Miercuri, primarul anunța că urma să fie semnat un contract temporar pentru livrarea unei cantități limitate de gaz către CET Sud, care funcționează pe cărbune, dar are nevoie și de gaz. A fost nevoie de o intervenție din partea Ministerului Energiei. Fritz vorbea de o săptămână de încălzire în „sistem minimal”, în timp ce Alin Nica, președintele CJT, anticipa că ar fi chiar două. Peste noapte, această înțelegere a căzut, astfel că joi a fost a treia zi când abonații Colterm – inclusiv spitalele – au rămas în frig. Între timp, a fost înregistrată și o primă victimă a frigului: un bătrân de 66 de ani care a încercat să se încălzească la aragaz, dar care a fost găsit de fiica sa mort.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea cãldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore pânã când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajutã în aceastã crizã. Din pãcate asta este doar o soluție temporarã. Noul furnizor a acceptat sã semneze acest contract doar pânã luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitatã sistemul va funcționa doar la un nivel minim”, transmite Fritz, joi după-masă.

Primarul mai insistă și asupra sumelor direcționate către Colterm: „Consiliul Local a alocat Colterm sãptãmâna aceastã încã 8,3 milioane de lei, pe lângã cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumã record. Dar explozia prețului la gaz la cote fãrã precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient sã acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țarã care au aceeași problemã. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție”.

Acesta spune și că vor continua toate demersurile pentru obținerea unor surse de energie, atât la nivel local, cât și la nivel național sau chiar european: „Dupã mai multe sãptãmâni de discuții și negocieri cu toți marii furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat cã dezorientarea din piața de gaz este enormã și de abia începem sã realizãm magnitudinea crizei energetice în România. Vom continua – împreunã cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit sã traversãm aceastã crizã – toate demersurile pe lângã Guvernul României, Parlament, Comisia Europeanã, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publicã sã aibã furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma aceastã crizã energeticã într-una umanitarã. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile”.

Comentarii

comentarii