Acasă Cultura Ultima operă a lui Richard Strauss, transmisă în direct la Timişoara

Ultima operă a lui Richard Strauss, transmisă în direct la Timişoara

485
DISTRIBUIȚI

Seria concertelor transmise live HD de la Metropolitan Opera din New York continuă la Timişoara şi la Bucureşti cu o nouă premieră pentru scena lirică românească. Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 20.00, publicul timişorean va putea urmări, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, opera „Capriccio”, ultima operă compusă de Richard Strauss. Premiera mondială a operei s-a ţinut la Nationaltheater München pe 28 octombrie 1942, având-o ca şi principală protagonistă pe regretata soprana română, Viorica Ursuleac. Libretul operei este scris de compozitorul operei, Richard Strauss, alături de Clemens Krauss.

Subiectul central al operei poate fi rezumat de întrebarea „Ce este mai important, cuvântul sau muzica?”, întrebare dramatizată de-o poveste în care o văduvă (Contesa Madeleine) stă în cumpănă înte doi peţitori, un compozitor (Flamand), şi respectiv un poet (Olivier). Povestea e amplificată de personaje precum un vivace regizor de teatru (La Roche), care subliniaza nevoia impresariatului, pentru ca arta generată de compozitor sau poet să prindă viaţă, şi o actriţă (Clairon) a cărei măiestrie verbală îl cucereşte pe fratele Contesei.

Distribuţia producţiei regizată de John Cox o va avea în prim-planul scenei pe soprana americană Renée Fleming, în rolul Contesei Madeleine, rol pe care l-a mai interpretat cu mult succes la public în 2008 şi 2010, la Vienna Staatsoper. Alături de ea, pe scena de la Met se vor mai afla tenorul canadian Joseph Kaiser (Flamand, compozitorul), baritonul canadian Russell Braun (Olivier, poetul), mezzo-soprana britanică Sarah Connolly (Clairon, actriţa), bas-baritonul danez Morten Frank Larsen (fratele Contesei Medeleine), cât şi basul britanic Peter Rose (La Roche, regizorul). Bagheta dirijorală îi va aparţine lui Sir Andrew Frank Davis.

Transmisia live HD poate fi urmărită şi la Bucureşti, în „The Light Cinema”. Preţul biletelor este de 60 de lei, sau 50 de lei pentru studenţi.
 

Comentarii

comentarii