Acasă Actualitate Ultimul mistreţ… Vaştag a avut ghinion la tradiţionala vânătoare a lui Ioan...

Ultimul mistreţ… Vaştag a avut ghinion la tradiţionala vânătoare a lui Ioan Borduz…

DISTRIBUIȚI

vastag2GALERIE FOTO

 

Peste 60 de vânători din întreg Banatul au participat la tradiţionala vânătoare de la Fârliug-Ezeriş. Partida de vânătoare, organizată până la cele mai mici amănunte, a marcat sfârşitul sezonului la mistreţi. 

Fostul mare boxer Francisc Vaştag, împătimit vânător, a avut ghinion. Nu a împuşcat nimic. Vaştag şi-a adus cu el la vânătoare şi câţiva amici de la Bucureşti. Alături de el a stat cu arma în mână primarul de Bocşa, Gabriel Cismăneanţu, edilul de Fârliug, Ioan Borduz, preşedinte al Asociaţiei Vânătorilor din Reşiţa. Cu toţii au avut ghinion. Un vânător din Fârliug a fost singurul norocos. A împuşcat unicul mistreţ într-o partidă de vânătoare organizată ca la carte.

 

Ghinionul şi lupii le-au jucat feste…

Gonacii profesionişti au fost împărţiţi în mai multe echipe, pentru a încercui prada. Cei peste 60 de vânători au fost şi ei împărţiţi în mai multe grupuri şi grupuleţe. Jeep-uri au urcat pe pantele abrupte ale fondului de vânătoare Fârliug-Ezeriş. Ambiţia de a fi cel ce împuşcă… ultimul mistreţ a fost mare. Au fost două reprize a trei ore, timp în care s-a vânat, vineri, la Fârliug. A lipsit norocul şi, în plus, lupii din zonă le-au mai dat şi ei peste cap planurile. Nici măcar ştiuleţii de porumb puşi ca momeală, cu o seară înainte, nu au fost atinşi. Mistreţii au stat ascunşi. Vânătorii cu state vechi în funcţii şi domnul pădurar şef din zonă s-au consolat la sfârşit şi au găsit cea mai simplă explicaţie. Mistreţi sunt din belşug pe fondul de vânătoare Fârliug-Ezeriş, dar acum au fost speriaţi de lupii care s-au înmulţit în ultima vreme. Dacă nu au dat de mistreţi, vânătorii din Banat au împuşcat mai multe vulpi. Acestea nici măcar nu au mai fost luate acasă. Tot domnul pădurar şef spune că nu au nicio valoare. Nici corbii nu mănâncă carnea lor, atât este de rea. Iar blana nu mai are trecere de pe vremea comuniştilor.

Vip-urile au fost doar la chef

Au fost două reprize a trei ore, timp în care s-a vânat, vineri, la Fârliug. Între cele două vânători a fost pauza de masă, cu gulaş de te lingeai pe degete şi produse tradiţionale. Un pahar de ţuică sau de vin şi înapoi la treabă. Nici faptul că nu au avut voie să vorbească între ei sau să îşi aprindă o ţigară, pentru a nu avertiza vânatul şi nici restricţiile de ordin fiziologic, tot pentru acelaşi lucru, nu au avut efect la vânătoarea de la Fârliug. A fost însă o mişcare plăcută înainte de petrecerea ce urma. La tradiţonalul bal de după, organizat la Căminul Cultural din Făget, şi-au făcut apariţia mai multe vipuri. Senatorul Secăşan şi deputatul Mocioalcă s-au simţit bine. Secăşan a jucat în hore până târziu. Mai mulţi primari din Caraş-Severin, dar şi prietenul de o viaţă al lui Borduz, Sima, de la Victor Vlad Delamarina, au fost şi ei prezenţi la chefi. Sufletul petrecerii, ce s-a întins până după miezul nopţii, au fost celebrii Petrică Moise şi Gabi Stanciu.

Petrecere naţionalist-bănăţeană cu Petrică Moise

Totul s-a transformat într-un bairam pe cinste, cu profund accent naţionalist bănăţean. “Nu-i român ca bănăţanu” sau “Mândră ţară îi Banatul”, Petrică Moise a fost nevoit să le repete de mai multe ori, la cererea celor prezenţi. Chiar dacă nimeni nu i-a plătit nici o melodie, amfitrionul Ioan Borduz a făcut spectacol, interpretând mai multe piese. Cel mai vorbăreţ primar din Caraş-Severin are voce bună şi nu ar fi exclus să-l vedem cât de curând la un concurs gen “Vocea României”. “Vânătoarea la mistreţi se închide oficial pe 15 februarie. Este ultima zi din an în care mistreţii mai pot fi vânaţi. Mă bucur că această zi coincide cu tradiţioalul bal pe care în organizăm în fiecare an la Fârliug”, spunea, înainte de vânătoare, Ioan Borduz.

{vsig}galerie/farliug{/vsig}

Comentarii

comentarii