Acasă Actualitate UMAN : Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu expun în cadrul Lunii Sculptorilor...

UMAN : Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu expun în cadrul Lunii Sculptorilor Români, ediția 2024

DISTRIBUIȚI

Doi dintre artiștii invitați în seria de manifestări Luna Sculptorilor Români – ediția 2024, Sorin Purcaru (Iași) și Bogdan Nueleanu (Timișoara), vor expune împreună lucrări reprezentative, de dată recentă, în galeria Octav Băncilă a UAP Iași, sub titlul UMAN, inspirat de seria de personaje antropomorfice care caracterizează creația artistică a ambilor sculptori, dar și de actualitatea temei. Alături de sculpturile mici din selecție, Sorin Purcaru va prezenta și instalatia Humanity, o colecție de lucrări ilustrând cercetările și activitatea sa de grafician ale artistului.

Doi sculptori înzestrați, cu numeroase expoziții și premii naționale și cu o prezență internațională consistentă, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu au multe puncte comune: sunt specialiști în bronz și oțel sudat, au în portofoliu atât lucrări de mici dimensiuni, cât și importante lucrări de for public, au participat la numeroase tabere de sculptură și sunt doi dintre artiștii fondatori ai Taberei de Sculptură Sudată de la Dumbrăvița – Timiș. 

”Paradoxul împrumută vieții farmecul unei absurdități expresive (…) Unde apare paradoxul, moare sistemul și triumfă viața”, scria Emil Cioran. Astfel înțelege și tandemul Purcaru – Nueleanu ideea expoziției UMAN: lucrări care comunică despre căldura relațiilor interumane folosind materiale reci, bronzul și oțelul – un paradox aparent, pe care cei doi artiști știu să îl transforme într-un manifest pentru umanitate.

Nu e intamplator faptul că, de-a lungul anilor, între ei s-a legat o prietenie autentică, reflectată atât în valorile comune, cât și în felul în care își abordează temele artistice – cultivând anti-eroii, căutând emoția profundă, lăsând privitorului libertatea unor straturi succesive de interpretare și timpul unei înțelegeri care transcede codurile comune – și toate acestea, în cadrul unei abordări figurative care păstrează identitatea stilistică a celor doi artiști, notează curatoarea expoziției, dr. Cristina Simion.

Expoziția UMAN face parte din seria de evenimente din Luna Sculptorilor Români și este vernisată marți, 20 februarie, la ora 16.30, la Galeria de Artă UAP Iași Octav Băncilă, strada Al. Lăpușneanu 7, Iași.

Comentarii

comentarii