Acasă Actualitate Un şantier de construncţii poluează în Calea Şagului Timişoara

Un şantier de construncţii poluează în Calea Şagului Timişoara

DISTRIBUIȚI

Pe strada Transilvania din Timişoara, la intersecţia cu strada Budai Deleanu, în zona Calea Şagului – Dâmboviţa, s-a deschis un şantier de contrucţii. De câteva luni, acesta poluează masiv cu praf şi zgomot zona. Vineri, 8 iulie, la ora 14.00, muncitorii şi utilajele lucrau în draci, concasau molozul şi săpau, fără a uda cu apă locul sau a-l proteja cu plasă, la o temperatură de 38 de grade la soare (foto). Norul de praf se împrăştia în jur, peste blocuri, pentru a intra în locuinţe, pe geamurile deschise, şi în plămânii oamenilor.

Lipsă de respect faţă de natură şi sănătatea oamenilor

După cum a precizat Zoltan Marosy, subprefectul de Timiş, una dintre cauzele importante ale poluării cu praf în Timişoara o reprezintă şantierele. Zeci de firme dărâmă, sparg, sapă şi sfărâmă, apoi construiesc case, blocuri sau sedii de societăţi comerciale. De obicei, foarte puţine respectă normele europene şi naţionale de protecţia mediului – să protejeze locul cu o plasă sau să-l stopească direct cu furtunul cu apă. Rezultatul? Timişoara este poluată masiv de praf, iar ţara noastră riscă să fie amendată de către Comisia Europeană. Conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 371, din 2007, constituie contravenţie şi se sancţionează murdărirea căilor publice (străzi, trotuare, alei, curţi) ca urmare a activităţilor de încărcare-descărcare a mijloacelor de transport, prepararea mortarelor sau betoanelor direct pe domeniul public, predarea amplasamentul după finalizarea lucrărilor edilitar-gospodăreşti, neadus la cotă şi cu resturi materiale (pietre, bolovani, balast, alte reziduuri).

Praf înseamnă atacul cardiac şi moarte prematură

Fiindcă situaţia este foarte gravă şi poluarea cu praf nu scade,  Primăria Timişoarei vrea să impună în caietele de sarcini ale lucrărilor licitate că, dacă firmele de construcţii nu vor respecta normele impuse de către HCL 371, privind protejarea mediului înconjurător, le va fi retrasă autorizaţia de construire.

Numai în luna martie, în Timişoara, în ceea ce priveşte praful, au fost 51 de depăşiri ale valorii limite zilnice, la probele prelevate pentru determinările gravimetrice la staţiile de monitorizare. Cele mai multe depăşiri au fost Staţia TM-1 Calea Şagului, unde s-au înregistrat 29 de depăşiri, iar la staţia TM-5 Calea Aradului s-au înregistrat 22 de depăşiri.

Conform euroactiv.ro, microparticulele de praf pot fi create prin activităţile oamenilor, prin arderea combustibililor fosili în industrie şi în transport, dar şi din alte domenii precum agricultură, construcţii sau minerit. Praful poate cauza boli respiratorii, cancer la plămâni sau pot reduce speranţa de viaţă în cazul persoanelor care locuiesc în zonele urbane.

Particulele pătrund în corpul uman prin inhalare, rămân în plămâni şi în sânge şi provoacă boli, precum astmul, atacul cardiac şi moartea prematură. Pe de altă parte, microparticulele mai mari (PM10) sunt, în general, filtrate prin nas şi gât şi se pot poziţiona în căile respiratorii şi în plămâni.

Comentarii

comentarii