Acasă Actualitate Un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria, la...

Un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria, la Beba Veche – Kübekháza

DISTRIBUIȚI

Ministerul Transporturilor anunţă că Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localităţile Beba Veche – Kübekháza.

”Memorandumul vine în urma demersurilor iniţiate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Judeţean Timiş, care a promovat iniţiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localităţile Beba Veche – Kübekháza. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcţia infrastructurii şi furnizarea dotărilor şi utilităţilor necesare funcţionării punctului de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

În conformitate cu prevederile Convenţiei dintre România şi Ungaria privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, ratificată prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementează prin acorduri separate înfiinţarea sau desfiinţarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de funcţionare, caracterul traficului şi modificarea acestuia.

Potrivit sursei citate, acordul urmează să prevadă înfiinţarea punctului de trecere de la Beba Veche-Kübekháza şi să reglementeze regimul de funcţionare. În motivarea urgenţei acestui demers, Consiliul Judeţean Timiş a precizat că prin înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei se asigură mobilitatea transfrontalieră pentru locuitorii din judeţul Timiş.

Iniţiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experţi, desfăşurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică şi condiţiile locale.

Reprezentanţii ministerului adaugă că această variantă implică şi modernizarea drumului judeţean DJ 682 pe o secţiune de aproximativ 24 de kilometri şi realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniţă.

În contextul întâlnirii dintre ministrul român al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi ministrul ungar al Afacerilor Externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, care a avut loc la Timişoara, la 1 septembrie, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere prin care era consemnată intenţia părţilor de a deschide acest punct, mai arată sursa citată.

Comentarii

comentarii