Acasă Actualitate Un primar liberal din Timiş denunţă „delăsarea”, „incompetenţa” şi „ipocrizia” guvernului

Un primar liberal din Timiş denunţă „delăsarea”, „incompetenţa” şi „ipocrizia” guvernului

DISTRIBUIȚI

alin nica guvern

Sute de primari de comune vor să boicoteze alegerile europarlamentare

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) este, în ultima perioadă, cea mai activă asociaţie a autorităţilor publice locale. În urmă cu 5 luni, ACoR a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea.

Marţi, 11 februarie, reprezentanţii ACoR s-au întâlnit cu ministrul Dragnea pentru a evalua felul în care a fost implementat acordul. La întâlnire au participat şi doi primari din Timiş: Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă (preşedintele filialei judeţene a ACoR), şi Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi (prim-vicepreşedintele filialei).

Conform primarului Alin Nica (PNL), situaţia este gravă. La adunarea generală a ACoR, care va avea loc în perioada 16-19 februarie, sute de primari ar urma să formuleze un protest public şi chiar să anunţe că vor boicota alegerile europarlamentare.

Am avut o întâlnire cu domnul Dragnea, pentru a evalua implementarea acordului de parteneriat. Rezultatul e clar: zero. La adunarea generală vor fi proteste majore din partea colegilor primari şi s-ar putea să şi ieşim cu o formă de protest în spaţiul public. Vor veni peste 450 de primari din toată ţara. Am discutat cu colegii primari, în majoritate USL, şi ştiu cât de nemulţumiţi sunt şi de porniţi în a protesta şi a lua măsuri de data aceasta extreme, mergând până la inactivitate politică a alegerile europarlamentare. Cuţitul a ajuns la os şi cred că nu-şi dau seama cei care sunt la guvernare de chestia asta”, a declarat Alin Nica.

Guvernul ignoră propunerile primarilor

Conform legii, Asociaţia Comunelor ar trebui să fie consultată când se elaborează actele normative care îi afectează administaţiile comunelor. Principala nemulţumire a fost generată de atitudinea guvernului în faţa propunerilor legislative ale ACoR.

Dragnea a venit cu scuze şi pretexte, că parlamentul nu-l ajută. Noi am venit şi i-am spus că la proiectele legislative pe care noi le-am promovat şi pentru care i-am solicitat sprijinul guvernul a dat aviz negativ. L-am întrebat: «De ce daţi vina pe parlament? Nu trebuia să vă ocupaţi dumneavostră personal dacă ne-aţi spus că sunteţi de acord cu modificările respective?» Am propus modificări la Registrul Agricol, la Legea Finanţelor Publice Locale, la Legea 215 privind administraţia publică locală. Din această întâlnire a reieşit ipocrizia celor de la minister şi faptul că ei spun doar ceea ce ne place nouă să auzim, dar de făcut nu fac nimic. Sunt 5 luni scurse de la semnarea acordului de parteneriat şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Sunt lucruri care nu-i costă bani. Asta e mai dureros. Nu-i costă imagine politică sau publică. Sunt lucruri care ţin de simpla funcţionare a administraţiei publice locale, care se pot face foarte simplu prin ordonanţă de urgenţă sau printr-o lege în parlament. E tot mai clar că le lipseşte voinţa politică. Sau la nivelul ministerului sunt oameni incompetenţi – era vorba şi despre anumite acte normative prost scrise. De vină sunt delăsarea şi incompetenţa”, a mai explicat primarul liberal din Dudeştii Noi.

Nica acuză „o acţiune concertată pentru păstrarea mediului rural într-un nivel de subdezvoltare”

Cei doi primari din Timiş s-au întâlnit marţi, la reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti, şi cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Aceştia au discutat despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Acum se lucrează la acordul de parteneriat, însă sunt probleme. Lipseşte viziunea, nu numai la partea de agricultură, ci în general. Comisia Europeană a trimis proiectul de acord de două ori înapoi la guvern. Nu sunt oameni pregătiţi acolo. E adevărat că nici salariile nu sunt foarte motivante. Măcar, dacă nu sunt pregătiţi, să ceară ajutorul. Să implice şi pe cei care sunt vizaţi de aceste programe, că poate vin şi ei cu o idee bună, că au lucrat cu aceste programe şi ştiu ce trebuie modificat. Dar văd că încă nu se face mare lucru şi e o delăsare generală”, spune Alin Nica.

intalnire primari ciolos

Cei doi primari din Timiş le-au transmis celor din guvern că nevoia unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru a nu se plăti miliarde de lei băncilor. Aleşii locali doresc rămânerea la nivel local a impozitelor pe venitul din activităţi agricole, care în momentul de faţă merge doar la bugetul de stat.

Municipiile şi oraşele au cât de cât investitori, au cât de cât o dezvolare economică din care le revin la bugetul local cote defalcate din impozitul pe venit. La comune, unde gradul de dezvoltare este cel mai redus şi unde ar trebui intervenit cu predilecţie, dacă nu laşi cota aceea din impozit pe venit din activităţile agricole, ci duci totul la stat, nu pot să cred decât că e o acţiune concertată. În sensul în care să păstrezi mediul rural într-un nivel de subdezvoltare, care să permită oamenilor politici să controleze mai simplu sau să fie mai ieftin de cumpărat voturi sau influenţă. Să ţină primarii sub papuc: «Lasă că-ţi dau cu zăhărelul, mai ţine aici un proiecţel, mai ţine o fărâmă de bani, dar vino şi votează, adu oamenii la vot.» Nu mi se pare un mod sănătos de a face politică şi de a face administraţie. Este un şantaj financiar. Acest lucru vizează toate partidele. Am fost primar şi în guvernarea Năstase şi în toate celelalte guvernări care s-au succedat şi nu am observat o schimbare dramatică de atitudine în acest sens de-a lungul timpului. Dimpotrivă, în ultima vreme s-au accentuat anumite derapaje de la modul corect cum l-aş vedea eu personal că ar trebui făcute lucrurile”, a mai declarat primarul Alin Nica.

Comentarii

comentarii