Acasă Actualitate Unele primării ar putea prelua oficiile poştale din comune în sistem de...

Unele primării ar putea prelua oficiile poştale din comune în sistem de franciză

DISTRIBUIȚI

posta romana franciza

EXCLUSIV

Poşta Română a anunţat, în luna august, că va implementa un sistem de franciză, prin care persoanele fizice sau juridice vor putea opera servicii poştale sub brandul Poşta Română. În acest sens, compania a început să trimită înştiinţări şi primăriilor. Conducerea Asociaţiei Comunelor din România – prin preşedintele Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi din judeţul Dâmboviţa, şi preşedintele filialei Timiş, Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa-Nouă – s-a arătat interesată de preluarea oficiilor poştale.

Conform adresei pe care Poşta Română o trimite primăriilor, compania le oferă autorităţilor locale „oportunitatea de a prelua în franciză subunităţi/servicii poştale, beneficiind totodată de marca şi know-how-ul Poştei Române, în vederea dezvoltării şi diversificării acestora”.

Ioan Sorincău, primarul comunei timişene Moşniţa Nouă, se declară dispus să preia oficiul poştal local, fiind nemulţumit de felul în care funcţionează, deşi consideră operaţiunea dificilă şi costisitoare. „Eu vroiam să trec la acțiunea asta încă de acum câteva luni. Am doar doi factori poștali la cinci localități, iar servirea populației este total aiurea. Toată ziua sunt interpelat de locuitori pe chestiunea asta. Mai mult, prin codul de procedură civilă, noi trebuie să înmânăm și citații, vom primi și cardurile de sănătate, în plus am putea rezolva corespondența primăriei cu locuitorii mult mai simplu. E adevărat că ne mai luăm o belea pe cap. Totuși, trebuie lămurite chestiunile financiare și organizatorice ale francizei”, spune Sorincău.

Ce este franciza?

Contractul de franciză este acel contract prin care o persoană, numită francizor, îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scop de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem, precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri. 

Despre costurile pe care le presupune intrarea într-un sistem de franciză cu Poşta Română, primarul Ioan Sorincău spune că s-ar putea stabili o perioadă de probă, pentru a vedea dacă oficiile poştale preluate se autosusţin financiar. O altă alternativă ar fi instituirea unei taxe locale pentru poştă. Totul depinsă însă şi de suma cerută ca redevenţă de Poşta Română.

Despre Asociaţia Comunelor din România

Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) este o organizaţie din care fac parte aproape 3000 de primari. Asociaţia a fost înfiinţată în 1997, cu scopul „de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile şi principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale”.

Filiala Timiş a A.Co.R. s-a constituit în anul 2006. 33 de primari din judeţ sunt membri ai asociaţiei. Preşedintele filialei este Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă, prim-vicepreşedinte este Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi, secretar – Simona Magdin, primarul comunei Secaş, iar vicepreşedinţi sunt Ionel Curuţi, primarul comunei Mănăştiur, Bartha Francisc, primarul comunei Maşloc, Ilie Suciu, primarul comunei Lenauheim, şi Ion Fiştea, primarul comunei Moraviţa.

Comentarii

comentarii