Acasă Actualitate Unificarea Italiei, sărbătorită în capitala Banatului

Unificarea Italiei, sărbătorită în capitala Banatului

DISTRIBUIȚI

Profesorul universitar Viorica Bălteanu face punţi culturale între Italia şi Timişoara
Unul dintre cei mai cunoscuţi promotori ai culturii italiene la Timişoara, profesorul universitar Viorica Bălteanu, de la Catedra de Limbi Romanice a Universităţii de Vest din Timişoara, îi promovează şi pe români în ţara lui Dante. Prin intermediul profesoarei din Timişoara s-au parafat mai multe protocoale culturale între Italia şi Banat. Viorica Bălteanu a instaurat la Timişoara şi o manifestare culturală inedită destinată tuturor italienilor, dar şi celor pasionaţi de vasta cultură a Italiei – seratele „Dante Alighieri”. Cu ce impresii aţi revenit după recentul sejur cultural din Italia?
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă Nicolae Iorga din Veneţia a inaugurat, pe 16 februarie, o suită de evenimente menite a pune în valoare personalităţi semnificative de peste Prut. A fost prezentat volumul bilingv de poezie „Din puşcăriile paradisului” (Dalle prigioni del paradiso) de Iurie Bojoncă, publicat de editura timişoreană Artpress. Selecţia versurilor, traducerea, notele şi postfaţa îmi aparţin, prefaţa fiind scrisă de Adrian Dinu Rachieru. A participat la serată un numeros public foarte select. De la Bologna a venit consulul Republicii Moldova, Nicolae Nucă. A vorbit aplicat despre raporturile bilaterale şi Dott. Mirco D’Este. Am trăit cu toţii momente de neuitat.. Zeci de intelectuali basarabeni (cu deosebire femei) au lăcrimat, felicitările ce au urmat după aplauze m-au mişcat mult, venind de la scriitori, alţi intelectuali italieni apreciaţi, nu numai de la conaţionali.

Se întrevăd şi alte proiecte la institutul veneţian?
Desigur. Avem deja propuneri ispititoare privind muzica şi poezia, dar şi o dezbatere ştiinţifică privitoare la dialectele limbii române: aromân, dacoromân, istroromân şi meglenoromân.

Ce a urmat după momentul Veneţia?
Am participat la sesiunea anuală a Fundaţiei Romualdo Del Bianco, din Florenţa, printre ai cărei experţi internaţionali mă număr. Proiectul meu despre o realitate inedită în această parte a continentului a fost acceptat spre finanţare. Peste un an se vor întâlni în oraşul de reşedinţă al regiunii Toscana studenţi însoţiţi de cadre didactice din UVT şi patru ţări partenere. Vor participa la o săptămână de studiu teoretic şi practic într-un domeniu de mare viitor: Radio web universitar. Limba comună va fi italiana, dar cu toţii vor învăţa să facă emisiuni şi în limba maternă, în foarte multe alte limbi de amplă sau mai redusă difuziune internaţională. Nu va lipsi nici limba latină.

Ziarul nostru a mai relatat despre acest subiect… Aveţi vreo noutate?
Aşa este. Lucrurile au avansat însă, prin semnarea unor protocoale de colaborare la niveluri diverse, înainte de finele prezentului an calendaristic la UVT va funcţiona prima redacţie de Radio web universitar din România, noi beneficiind de expertiza în domeniu existentă la Universitatea din Verona şi de sprijinul Italradio. Cu trei ani în urmă, UVT a organizat seminarul internaţional al acestei organizaţii ce reuneşte profesionişti pasionaţi. Doamna Tiziana Cavallo va instrui un consistent grup de studenţi de la noi din universitate, câteva cadre didactice. Se vor face transmisii dintr-o largă paletă de domenii: de la cultură, ştiinţă, la sport, divertisment, viaţa cotidiană.

Ce va urma?
Vom face un proiect cu finanţare europeană, păstrând aceiaşi parteneri, proiect cu durată de desfăşurare de trei ani. În plus, studenţi de-ai noştri vor face stagii la Salerno şi la Roma.

Ce se mai întâmplă cu seratele Dante Alighieri de la Timişoara?
Merg înainte, evident. Luni, 28 februarie, de la ora 18, în Aula festivă a Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran, are loc serata Dante Alighieri. Vom urmări documentarul artistic „Periplu prin Cetatea Eternă” de Victor Popa, un recital de muzică de cameră cu doi artişti foarte cunoscuţi melomanilor din România şi de peste fruntarii: pianistul Sorin Dogaru (Filarmonica din Arad), trompetistul Sergiu Cârstea (Opera Română din Timişoara). Expoziţia de cartofilie „Italia mia” va readuce în atenţie însemnătatea împlinirii celor 150 de ani de la unificarea Italiei.

 

Comentarii

comentarii