Acasă Actualitate USAMVB Timișoara construiește o stație de biogaz în valoare de 5 milioane...

USAMVB Timișoara construiește o stație de biogaz în valoare de 5 milioane de lei, cu finanțare din Norvegia

725
DISTRIBUIȚI

Pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMVB) Timișoara construiește  prima stație de producerea biogazului, utilizând deșeurile provenite de la animalele existente în stațiunea didactică, dat fiind că cele mai mari emisii de dioxid de carbon provin din dejecțiile din zootehnie.

În cadrul Stațiunii Didactice a USAMVB, există 100 de vaci de lapte, 20 de viței de carne, 400 de oi, peste 100 găini, cai, dar și iazuri cu crap și șalău. De asemenea stațiunea desfășoară și un proiect amplu în scopul populării râurilor din Timiș cu sturioni, crescuți în bălțile speciale ale stațiunii

Unica universitate cu stație de biogaz va fi USAMVB

De asemenea, în procesul de producție vor fi folosite și resturile obținute de la cantina universității și din activitățile de industrie alimentară, dar și masa verde rezultată din parcurile instituției și din terenurile agricole. Fiindcă nu va fi acoperită întreaga capacitatea de funcționare a obiectivului, vor fi cooptați și alți fermieri de la care se va obține necesarul de deșeuri.

Valoarea investiției se ridică la peste 5 milioane de lei, iar proiectul este finanțat de Norvegia, prin fonduri nerambursabile. Stația de biogaz va acoperi 20% din consumul de energie electrică utilizat de USAMVB și va aduce o economisire de 90 -100.000 de euro pe an și o reducere a emisiilor de carbon cu 2.500 de tone pe an. Trebuie remarcat că stația de biogaz va avea o fermentare anaerobă și nu va polua olfactiv mediul, prin urmare va respecta legea mirosurilor intrată recent în vigoare în România. O mică parte de 15% din sumă contribuie și universitatea.

”Am fost selectați și desemnați în cele din urmă câștigători, dintr-un număr mare de proiecte. În scurt timp vom începe construcția stației de biogaz, în cadrul Stațiuni Didactice. USAMVB este unica universitate din România care va avea o asemenea stație de producerea a biogazului. Astfel, vom reuși să obținem o energie curată, nepoluantă, prietenoasă cu mediul pe care o vom utiliza de universitatea noastră. Scopul este și reducerea emisiilor de carbon”, a spus prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB.

În plus, vor fi utilizate și panourile fotovoltaice, de o capacitate de 150 de kw, pentru încălzire. Acestea vor fi montate pe acoperișurile clădirilor din campus, pentru a economisi cât mai multă căldură produsă clasic. Stația a fost proiectată astfel încât să corespunde cerințelor USAMVB în primul rând.

”Vrem să arătăm că se poate! Ceea ce ne dorim este să devenim un model de bune practici pentru oraș, pentru alte universități din țară și pentru fermele de animale din Banat care pot folosi asemenea stații de biogaz. Până în vara anului 2021, stația de biogaz va fi funcțională”, a precizat rectorul Popescu. Universitatea își extinde stațiunea didactică și are în construcție încă un laborator de cercetare, în ceea ce privește creșterea suinelor. Acesta va avea o capacitate de aproape 500 de porci.

”Tot ce rezultă după procesul de producere a biogazului va fi un pământ foarte fertil necesar în agricultură. Noi îl vom folosi în stațiunea tinerilor naturaliști, fie pentru legumicultură și floricultură. Produsul finit va fi ambalat. Atunci se va închide complet circuitul. Dacă se va înțelege asemenea timp de activitate în această manieră, pierderile pe zona financiară vor fi reduse foarte mult, la fel poluarea mediului. E un exemplu de bioeconomie care înseamnă social, economic și protecția mediului”, mai spus Popescu.

Comentarii

comentarii