Acasă Actualitate UVT a câştigat o finanţare europeană de 10,4 milioane de euro

UVT a câştigat o finanţare europeană de 10,4 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Institut pentru cercetări avansate de mediu la Universitatea de Vest din Timişoara
Universitatea de Vest din Timişoara a câștigat o finanțare de 10,4 milioane de euro pentru realizarea unui institut de cercetări avansate de mediu. Fondurile provin în proporţie de 85% de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Contribuţia Universităţii de Vest din Timişoara este de 15 procente şi este acoperită din fonduri proprii.
”Scrierea proiectului a fost un proces laborios, ce a durat aproape 3 luni. Colectivul pe care l-am condus a reușit să realizeze un proiect care a obținut la evaluare 26 de punce din 30 posibile. Pentru că știam ce vrem să facem am cerut o sumă mult mai mare, dar, din păcate au fost aprobate doar 10,4 milioane de euro. Institutul va reuni cercetători ai Universităţii din cadrul Facultăţilor de Chimie, Biologie, Geografie, Fizică, Economie şi de Administrare a Afacerilor, Matematică şi Informatică, Sociologie şi Psihologie. Este singurul institut de acet fel din România și o premieră pentru învățământul superior românesc”, spune Ioan Talpoș, rectorul Universității de Vest Timișoara, Printre obiectivele proiectului şi ale institutului se numără: realizarea a mai mult de 100 de contracte de cercetare – dezvoltare pentru beneficiari din mediul economio-social; organizarea a aproximativ şase conferinţe ştiinţifice cu participare internaţională, cu o periodicitate de 2 ani;     publicarea de către cercetătorii integraţi în activitatea institutului a peste 1.000 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate;     realizarea de invenţii/inovaţii certificate de către OSIM. ”Aceste obiective vor trebui să fie realizate pe o perioadă de 10 ani, între 2013 şi 2022. Institutul se va construi în cadrul campusului Oituz şi va presupune ridicarea, de la temelie, a unei noi clădiri cu 7 etaje. Activitatea din laboratoarele institutului trebuie să fie operaţională în proporţie de 100%, în cel mult 36 de luni de la semnarea contractului programată a avea loc pentru zilele de 20 – 24 septembrie 2010. Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru construcția clădirii și pentru dotarea laboratoarelor de cercetare. Vom achiziționa echipamente și utilaje speciale, unele dintre ele fiind unice în România. Pentru partea de informatică vom cumpăra un echipament IBM unic în România, ce va fi montat de specialiști din Statele Unite. Din cauză că nu am primit toți banii solicitați va trebui să renunțăm la unele echipamente, dar acest lucru se va face fără a periclita activitatea de cercetare. De altfel, am hotărât să accesăm în continuare proiecte punctuale pentru a achiziționa echipamentele la care renunțăm acum, și să cumpărăm unele și din fondurile proprii ale universității”, ne-a declarat rectorul Talpoș. Universitatea de Vest din Timişoara a reuşit să acceseze până în prezent fonduri europene prin mai mult de 20 de proiecte majore, fiecare cu o valoare mai mare de două milioane de euro.
”În cadrul institutului vom avea şi cercetători angajaţi, pentru că va trebui să ne autofinaţăm după încheierea proiectului. Îi vom atrage în institut pe cei care sunt înscrişi acum la doctorate sau masterate în cadrul institutului. De asemenea, îi vom avea aici pe conducătorii de doctorate şi de cursuri masterale şi vom avea teme de cercetare în domeniile în care va activa institutul: economia mediului, fizica mediului, chimia mediului, geografie, biologie, antropologie şi sisteme informatice şi matematice în legătură cu mediul. Pentru că avem un profil unic în România, ne vom extinde colaborările cu institute din Europa şi de peste ocean", a adăugat Ioan Talpoş.

Comentarii

comentarii