Acasă Eveniment Vechii rechini pun din nou mâna pe cimitirele Timişoarei

Vechii rechini pun din nou mâna pe cimitirele Timişoarei

DISTRIBUIȚI

cimitir4Doar trei firme din Timişoara au licitat pentru concesionarea cimitirelor din Calea Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului. Chiar dacă a fost vorba despre o lictaţie în plic, cele trei firme par să fi căzut de acord unde şi cât trebuie să liciteze.

În urma ofertelor depuse, fiecare dintre firme ar trebui, cel puţin teoretic, să câştige câte un cimitir. Câştigătorii licitaţiei vor fi anunţaţi peste câteva zile, dar ZIUA de Vest a intrat deja în posesia ofertelor de la licitaţie. Vechii rechini au rămas în branşă şi vor să câştige din nou bani de pe spatele municipalităţii.

Din nou vin banii prin intermediari

Primăria lui Nicolae Robu nu a învăţat nimic din greşelile fostei administraţii. Administraţia Ciuhandu a luat câteva ţepe colosale din concesionarea cimitirelor. Municipalitatea a decis din nou să concesioneze cele trei cimitrire ale căror contracte au expirat în acest an: Calea Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului. A fost varianta în detrimental celei în care primăria administra direct cimitrele, iar banii nu veneau prin intermediari. Firmele care se ocupau de locurile de veci în Timişoara au reuşit să instaureze un monopol total în acest domeniu, au ridicat preţurile, au construit ilegal, au datorii enorme sau au închis ochii la construcţii bombastice.

“Vânătorul” revine sub alt nume…

Firmele care au concesionat până acum cimitirele Timişoarei au călcat în picioare orice reguli, iar primăria nu s-a ales cu aproape nimic. Singura care pare să fi ieşit momentan din joc este firma „Consimpex”. Aceasta avea concesionate cimitirele de pe Calea Şagului şi de pe Rusu Şirianu. Consimpex are către Primăria Timişoara (PMT) datorii de 15,5 milioane lei. Firma „Vânătorul”, care administra cimitirul din Calea Buziașului, nu avea datorii către Primăria Timişoara. În schimb, a permis ridicarea a zeci de monumente ţigăneşti ilegale. Astfel, cimitirul e plin de capele și alte construcții la dimensiuni faraonice, care sfidează legislația, dar mai ales bunul-gust. Sub alt nume, “Vânătorul” este din nou foarte aproape de a pune mâna pe cimitirul din Calea Buziaşului. Cea mai mare ofertă pentru concesionarea acestui cimitir a fost depusă de firma SC ADH MATKONS SRL – o redevenţă de 1,35 milioane lei. Acţionar la această firmă este Andrei Huţu, acţionar şi fiul fostului patron de la “Vânătorul”. Pentru acelaşi cimitir, firma “Denis-Alex” a depus o ofertă de 480.300 lei şi SC Gompany – 615.009 lei.

“Denis-Alex” câştigă şi cimitirul din Calea Şagului

Campioana absolută a ilegalităților este firma „Denis-Alex”, care avea în concesiune cimitirul din Calea Lipovei, dar şi cel de pe Stuparilor. În ambele zone, administratorii acestei societăți au dat cu flit municipalității. Acum șase ani, au spart zidul cimitirului din Calea Lipovei și și-au făcut un magazin de pompe funebre, fără autorizaţie de construire. Acesta a fost obţinută abia în 2012, după mai multe procese cu Primăria Timişoara, în care juriştii PMT şi-au dovedit din nou incompetenţa sau rea-voinţa. Văzând că nu păţesc nimic, cei de la „Denis-Alex” au început o nouă construcţie ilegală în același cimitir. De această dată, este vorba despre o capelă ultramodernă, cu etaj şi mansardă. Poliţia Locală i-a amendat deja, dar asta nu i-a oprit să meargă înainte cu lucrările. O sală de priveghi, construită la fel de ilegal, a fost deschisă și în cimitirul de pe strada Stuparilor. SC „Denis-Alex” este la zi cu plata redevenţei, dar bani efectivi a virat foarte puţini. Construcţiile ilegale, reparaţiile de alei şi alte aşa-zise investiţii au fost băgate pe gât municipalităţii, la preţuri colosale, pentru a li se scădea din redevenţă. Şi au avut din nou succes.  “Denis-Alex” reintră puternic în joc şi, printr-o ofertă de 930.300 de lei, este foarte aproape de a pune mâna pe cimitirul din Calea Şagului. Pentru acelaşi cimitir, God Company a licitat doar 615.009 lei. În fine, ultimul cimitir scos în concesiune, cimitirul de pe Rusu Şirianu, ar trebui să fie adjudecat de SC God Company – care a licitat singură şi a avut o ofertă de 306.009 lei. Câştigătorii licitaţiei vor fi anunţaţi în câteva zile. Va exista şi o perioadă în care se vor putea depune eventuale contestaţii.

Comentarii

comentarii