Acasă Actualitate Viceprimarul Cosmin Tabără, despre migranți: „Trebuie să arătăm umanitate, dar și fermitate...

Viceprimarul Cosmin Tabără, despre migranți: „Trebuie să arătăm umanitate, dar și fermitate în respectarea legii”

279
DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a vorbit, vineri, 5 februarie, în conferința PNL Timiș, despre problemele ridicate de valul de migranți care trec prin Timișoara. În proporție de 90%, estimează viceprimarul, aceștia stau doar trecători în Timișoara, în drumul lor spre Occident, în special Germania. Totuși, mai consideră Tabără, cât timp rămân în oraș, pot crea probleme atât pentru timișoreni, cât și pentru ei înșiși.

„Este o problemă la nivel internațional, a mapamondului, această migrație dinspre Asia spre Occident, spre Europa. Timișoara este foarte expusă la acest moment. Noi avem nevoie să rezolvăm această problemă. Suntem conștienți că acei oameni nu pleacă de bine, au probleme economice, politice, poate chiar de război. (…) Nu ne place să-i vedem cum dorm sub poduri, în clădiri abandonate sau pe strada. Nu este bine nici din punct de vedere al sănătății lor, nici din cel al siguranței cetățenilor”, a declarat Tabără.

Cum trebuie abordată această problemă în viziune sa? „Trebuie să arătăm umanitate, dar și fermitate în respectarea legii”. Problemele, în acest moment, consideră viceprimarul, sunt datorate lipsei de comunicare dintre instituțiile abilitate, dar există și o mare lipsă de asumare a responsabilității. Tocmai de aceea, miercuri, acesta a convocat o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, Poliției Locale, DSP Timiș și societății civile.

„Am convocat o întâlnire pentru că am constatat că între instituții există o lipsă de comunicare, dar, poate chiar mai mult, ne întâlnim des cu acea lipsă de asumare a responsabilității. (…) Am ascultat propuneri. Majoritatea nu vin pentru a se stabili aici, ci pentru a-și continua drumul stabilit spre occident. Pentru 90%, ținta este Germania. Mulți dintre ei sunt repartizați în centrele de migranți din țară, pe care le părăsesc, pentru a se întâlni cu călăuzele aici. Timișoara este expusă și cetățenii sunt expuși. Chiar dacă este mai costisitor, noi trebuie să aplicăm legea!”, a spus viceprimarul.

O soluție propusă ar fi îmbarcarea și trimiterea acestora spre centrele unde sunt repartizați. „Repetând aceste lucruri, la un moment dat, vor evita Timișoara. Poate că nu este o soluție care să rezolve problema migrației (în general – n.r.), dar cel puțin pentru Timișoara poate să fie. Asta ne interesează pe noi”. O problemă suplimentară ar fi, însă, și migranții care sunt prinși trecând granița fără documente. Aceștia trebuie și carantinați la venirea în țară. Momentan, acest lucru se întâmplă la liceul CFR, unde sunt testați pentru infecție cu SARS-CoV-2, iar mai apoi de unde sunt preluați de IGI și distribuiți în centrele din țară.

Tabără a menționat și faptul că primarul Dominic Fritz, în vizita sa la București, va aborda acest subiect cu reprezentanții guvernului. În mod special, Fritz va ridica problema finanțării: în acest moment, primăria trebuie să plătească din bani proprii prânzul acestora, aproximativ 16,6 lei pe zi. Micul dejun și cina sunt, acum, suportate de ONG-uri și comunitatea arabă din Timișoara.

Numărul migranților, mai spune viceprimarul, va crește și mai mult odată cu venirea căldurii. „Deocamdată este iarnă, este frig, valul nu este foarte mare. Există, însă, pe toate prognozele o tendință de creștere. Am solicitat Poliției de Frontieră date în ceea ce privește migrația la graniță în ultimii ani. A crescut constant, de la 6.000, la 8.000, 9.000, iar anul trecut a fost de 30.000. Din punctul meu de vedere, este foarte mult, iar în acest an poate și mai mult. Venirea căldurii va crește sigur și mai mult acest val. Deocamdată facem față și încercăm să prevenim, să nu ne regăsim în situația în care să fie simultan 2-3.000 de migranți în Timișoara. Nu este bine nici pentru ei, nici pentru noi”, a mai adăugat Cosmin Tabără.

Comentarii

comentarii