Acasă Actualitate Viceprimarul Stoia vorbeşte despre ore doar de dimineaţă şi deciziile politice luate...

Viceprimarul Stoia vorbeşte despre ore doar de dimineaţă şi deciziile politice luate în învăţământul timişorean

DISTRIBUIȚI

stoiaViceprimarul contrazice Inspectoratul Şcolar Judeţean

De câţiva ani, primăria încearcă să determine toate şcolile din Timişoara să ţină ore doar de dimineaţă. Inspectoratul Şcolar Judeţean şi reprezentanţii şcolilor se plâng că nu au suficient spaţiu pentru aşa ceva.

Într-adevăr, numărul elevilor de la licee precum Loga sau Pedagogic depăşeşte capacitatea clădirilor în care acestea funcţionează. Pe de altă parte, la liceele cu profil tehnic există multe locuri neocupate.

Viceprimarul Traian Stoia susţine că inspectoratul a furnizat primăriei informaţii eronate, să instituţia nu-şi face treaba, când s-ar putea găsi soluţii. Acesta propune comasarea liceelor tehnice, susţinând că „este neproductiv ca inspectoratul să lupte pentru păstrarea unor şcoli tehnice cu elevi puţini”. Mai mult, şcolile nici nu aduc măcar bani la primărie din chirii.

Viceprimarul propune comasarea liceelor cu profil tehnic

Sper ca inspectoratul să dea nişte informaţii corecte. În momentul în care spui că nu sunt locuri, cei din primărie chiar te cred că nu sunt locuri. Când eu spun că sunt locuri suficiente, înseamnă chiar că pot demonstra. Dacă iei liceele cu profil tehnic şi le concentrezi la liceul agricol şi la liceul silvic, o să constaţi că din opt licee cu profil tehnic rămân două. Asta înseamnă mai puţini directori, mai mai puţin personal operativ şi aşa mai departe. Eu trag doar un semnal de alarmă, pentru că nu o să fie în regulă să nu avem toţi copiii de dimineaţă la şcoală, pentru că avem locuri. O să-l invităm pe domnul Petroman să vorbim despre asta. Inspectoratul nu-şi face treaba. Primăria a luat de bune informaţiile inspectoratului. Trebuie revizuite chestiile ăstea. După părerea mea, este suficient loc pentru ca toţi copiii să facă ore dimineaţa. Nu ştiu dacă mai este timp până la începerea şcolii, dar eu o spun acum pentru că acum i-a venit rândul”, a declarat Stoia.

colegiul tehnic

Mutarea Colegiului Tehnic de Vest pe Rebreanu – „o decizie politică”

Cel mai recent scandal legat de clădirile în care funcţionează şcolile timişorene a fost generat de mutarea în trei pe ruta Liceul de Arte – Colegiul Tehnic de Vest – Şcoala Generală 9. În şedinţa de consiliu local din 30 iulie s-a votat ca Liceul de Arte Plastice să se mute în locul Colegiului Tehnic de Vest, din zona Iosefin, iar colegiul să fie mutat pe bulevardul Liviu Rebreanu, în locul fostei Generale 9. Deşi a votat pentru această mutare, viceprimarul Stoia spune că este o decizie politică, bazată pe relaţiile unora, nu pe nevoile reale ale elevilor.

Cineva nu vrea să-şi strice tocurile pe Rebreanu şi vrea la o staţie de tramvai distanţă de gară, că ei sunt oameni talentaţi… Pentru moment, mi se pare că interesele unora sunt mai presus de interesele elevilor. Când duci nişte copii care vin de la navetă, îi muţi pe Rebreanu, au cantina pe Calea Şagului şi internatul pe Tinereţii, e ciudat. Reproşez Inspectoratului Şcolar faptul că nu au organizat lucrurile fără să ţină cont de relaţiile unora. Eu am votat politic decizia ca acei copii să se mute pe Rebreanu, pentru că este o decizie politică. Asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu ea, să nu încerc să o schimbăm pe parcurs. Cei de la inspectorat cred că nu au analizat suficient de atent lucrurile. Într-o alianţă mergi pe raţionamentul «care are mai multe voturi». S-a votat în cadrul alianţei că se mută, se mută. Aia nu înseamnă că nu putem încerca pe parcurs să corectăm aceste lucruri. Nu sunteţi implicaţi în politică şi e greu să înţelegeţi de ce câteodată trebuie să cedezi în faţa majorităţii”, a spus Stoia, vineri, 16 august.

„Loga nu e tot învăţământul timişorean”

Stoia nu face niciun fel de concesii liceelor „vedetă” din Timişoara. Întrebat ce părere are despre lipsa de spaţiu de la Liceul Loga sau de la Liceul Pedagogic, idee susţinută chiar şi de viceprimarul Dan Diaconu, Stoia a răspuns: „La Loga nu există spaţiu, dar nu înseamnă că blocăm oraşul din cauză că la Loga nu există spaţiu. Loga nu e tot învăţământul timişorean. Putem muta de la Loga într-o altă locaţie ciclul primar, gimazial, sau doar parţial. Poate să fie în altă şcoală o secţie a Liceului Pedagogic, de exemplu. Care-i problema?

Comentarii

comentarii