Acasă Actualitate Vinul la control!

Vinul la control!

195
DISTRIBUIȚI

Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol a iniţiat o serie de verificări în colaborare cu alte autorităţi cu atribuţii de control precum Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Departamentul de Investigare a Fraudelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. În cursul acestor acţiuni au fost prelevate probe de vin ce au fost transmise spre analiză laboratoarelor cu competenţe în efectuarea de determinări specifice, pentru identificarea unor practici oenologice interzise (adaos de apă, zahăr, alcool, coloranţi, îndulcitori, potenţatori de gust şi aromă etc.).

În situaţia depistării unor neconformităţi sub aspect calitativ care intră sub incidenţa codului penal, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru efectuarea de cercetări specifice. Trebuie menţionat faptul că situaţiile de neconformitate identificate în piaţa vinului în cadrul controalelor oficiale efectuate de ISCTV în exercitarea atribuţiilor legale nu se pot aprecia ca fiind reprezentative pentru imaginea vinului românesc. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii susţine iniţiativa asociaţiilor de producători reprezentative, ale căror demersuri vizează promovarea unui model de calitate care să potenţeze imaginea vinului românesc şi să asigure menţinerea specificităţii şi autenticităţii vinurilor.

Deşi ministerul nu deţine competenţe pe linia combaterii evaziunii fiscale, apreciază poziţia comună a asociaţiilor şi organizaţiilor de producători faţă de fenomenele care perturbă organizarea pieţei vinicole şi participă activ la acţiunile desfăşurate de autorităţile cu rol în diminuarea infracţionalităţii şi instituirea unui climat concurenţial loial în acest domeniu.

Comentarii

comentarii