Acasă Actualitate Virgil Popescu: „Va fi cel mai negru început de an şcolar de...

Virgil Popescu: „Va fi cel mai negru început de an şcolar de după revoluţie”

DISTRIBUIȚI

Sindicatul „Spiru Haret” Timiş ameninţă cu proteste de la începutul lui octombrie…
Sinidicaliştii din învăţământul preuniversitar pot ieşi din nou în stradă. Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş susţine că sistemul de învăţământ a ajuns la nivelul cel mai de jos. El îl acuză dur pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, de dezastrul creat în sistem. Mii de şcoli neautorizate sanitar, mii de elevi obligaţi să facă naveta, mii de dascăli ajunşi în pragul disperării…

Ministrul Educaţiei a cerut să se facă ore din prima zi de şcoală… În ce mod recredibilizează această măsură sistemul de învăţământ?
Ce spune Funeriu este o aberaţie. Poate trăieşte în altă lume, nu înţeleg cum poate să zică aşa ceva, la problemele pe care le are acum sistemul de învăţământ preuniversitar din România. Sunt mii de şcoli fără autorizaţie sanitară, microbuzele şcolare sunt tot mai puţine. Ar trebui să se gândească la adevăratele probleme ale învăţământului şi nu să trimită note către inspectorate în care să spună cât să dureze festivitatea de deschidere, când să se facă orarele şcolare şi cât de repede trebuie să predea dascălii.

Care sunt marile probleme în Timiş, cu câteva zile înainte de începutul noului an şcolar?
În Timiş, la fel ca în aproape toate judeţele, este un dezastru. Avem mari probleme în privinţa microbuzelor şcolare. Au desfiinţat sau au comasat peste 40 de şcoli în judeţ. Eu estimez că aproximativ 1.800 de elevi vor fi afectaţi de lipsa microbuzelor. În acest moment, în Timiş este nevoie urgentă de 6 autobuze şi vreo 30 de microbuze pentru transportul elevilor care vor fi nevoiţi să facă naveta. E vorba despre copiii care vor trebui să meargă 15-20 de kilometri. Pot să dau zeci de exemple, dar nu cred că are sens, copiii din aproape tot judeţul vor fi obligaţi să facă naveta.

Ce soluţii s-ar putea găsi?
Aş propune reînfiinţarea şcolilor desfiinţate sau comasate. Asta ar trebui însă făcut în regim de urgenţă. Nu mai avem timp, unităţile şcolare ar trebui igenizate, iar dascălii reîncadraţi pe posturi. Mi-e greu să cred însă că se va întâmpla aşa ceva. Uitaţi la Inspectoratul Şcolar Timiş, unde conducerile se schimbă aproape în fiecare lună.

Ce facem cu şcolile fără autorizaţie sanitară?
Am auzit că ministrul Funeriu vrea să le închidă. Mă face să râd, ar trebui să închidă mii de şcoli în România. În Timiş, de exemplu, sunt peste 100 de şcoli fără autorizaţie sanitară. Probabil ele vor fi deschise pe răspunderea directorilor. O asemenea situaţie într-o ţară europeană este de neconceput.

Cât de gravă este situaţia la acest nou început?
Va fi cel mai negru început de an şcolar de după revoluţie. Noul an va începe sub auspicii extrem de sumbre şi nu se ştie cum se va termina. Dascălii sunt şi aşa bătuţi de soartă după tăierile salariale.

Preconizaţi mişcări de protest în noul an şcolar?
Gândiţi-vă numai la faptul că, în funcţie de vechime, dascălii au pierdut între 35% şi 40% din salariu şi nu 25% cum spun ei. Este o nemernicie ce se întâmplă. Acum schimbă legea salarizării şi salariile dascălilor vor continua să scadă. Foarte probabil, vor exista ample mişcări de protest. Acestea ar putea începe în jurul datei de 5 octombrie, chiar de Ziua Educaţiei. Vom discuta, vom analiza situaţia, vom vorbi şi cu celelalte sindicate, iar protestele pot începe chiar mai devreme, dacă este cazul.

Comentarii

comentarii