Acasă Actualitate Zilele dovleacului 2022 Kikinda Serbia, promovate, luni  în centrul Timișoarei

Zilele dovleacului 2022 Kikinda Serbia, promovate, luni  în centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în ultimul sfârșit de săptămână din septembrie, mirifica regiune Kikinda din Serbia devine centru de interes grație dovleacului, numit regional ludaie.

Tradiționala sărbătoare Zilele dovleacului Kikinda 2022 va fi prezentată bănățenilor, luni 12 septembrie, de la ora 13.00, în piața Victoriei din Timișoara, la restaurantul Lloyd, din centrul orașului.

Cele patru zile pe durata cărora se desfășoară festivalul includ o serie extrem de variată de evenimente: concerte pop-rok și folk, muzică clasică, lansări de carte, regaluri folclorice. Ziua de vineri este destinată Kinderbalului, alcătuit din copii veseli și prietenii lor din grădinițele satelor limitrofe. Sâmbăta este cea mai interesantă zi a festivalului, deoarece ea reprezintă ziua principală a competiției dovlecilor și a diferitelor programe artistice (de exemplu Frustukul Bănățean sau Colțul European).

Zilele dovleacului sunt legătura dintre trecut și tradiție, dar și cu viitorul care este prezentat prin diferite măști de carnaval. Cei mai motivați sunt copii, deoarece lucră cu materialele cu care de obicei se joacă la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcovi, ardei, mere și diferite frunze. Cu puțină imaginație construiesc din roadele toameni diferite forme vesele care de cele mai multe ori amintesc de clovni. La finalul festivalului, un juriu specializat măsoară și cântărește cea mai lungă și cea mai grea ludaie (dovleac). Campionul absolut este un dovleac cu o lungime de 366 cm, iar cea mai grea ludaie cântărită până acum la Kikinda a fost de 639,5 kg.

Pe perioada Festivalului, vama Lunga – Nakovo va fi deschisă şi în nopțile de vineri şi sâmbătă, iar duminică spre luni va funcționa până la 01:00. Programul exact: Vineri 16. septembrie 08:00 – 24:00. Sâmbăta 17. septembrie 00:00 – 24:00.Duminică 18. septembrie 00:00 – 24:  Luni 19. septembrie 00:00 – 01:00 şi 08:00-20.

 

 

Comentarii

comentarii