Acasă Cultura Ziua Culturii Naționale, marcată la Academia Română Timișoara cu invitați din Iași,...

Ziua Culturii Naționale, marcată la Academia Română Timișoara cu invitați din Iași, București și Austria

DISTRIBUIȚI

Cu invitați speciali din Iași, București și Austria și în prezența ÎPSS Ioan, Academia Română Timișoara, Mitropolia Banatului, Biblioteca Academiei, Institutul de Studii Banatice și Universitatea Politehnica Timișoara au organizat o amplă manifestare cu prilejul Zilei Culturii Naționale 2024, marți 16 ianuarie.

Evenimentul a trezit un interes extraordinar, iar sala a fost arhiplină.

Au participat personalități ale vieții culturale, științifice, sociale, religioase, filologi și literați și public interesat de cultură națională și de relația mai mult decât literară dintre Eminescu (poetul etc.) și Slavici (prozatorul, etc.)

Invitați special au fost și rectorul UPT, Florin Drăgan, și prof.univ.dr. Ioan Păun Otiman, președintele de onoare al Academiei Timișoara.

Așa cum îi stă bine unei sărbători naționale, manifestarea a debutat cu intonarea Imnului național, cu toți invitații stând în picioare, unii chiar cu mâna dreaptă lipită pe piept – inimă.

Evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Comitetul Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii Timișoara și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România filiala Valeriu Braniște Timiș.

Tema din acest an a Zilei Culturii a fost “Spațialitatea și temporalitate în epoca marilor clasici. Mihai Eminescu și Ion Slavici două destine paralele unite pentru un singur crez: literatura”.

Cuvântul de întâmpinare a fost susținut de academicienil Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române.

Au fost prezentate alocuțiuni despre viața, activitatea și prietenia clasică dintre Eminescu și Slavici, despre istoria literaturii contemporane de vest.

Cu acest prilej, a fost vizionat și filmul documentar Legenda unei prietenii: Eminescu -Slavici, realizator Vasile Bogdan, producție TVR Timișoara.

Au conferențiat academician Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, care a prezentat din perspectiva filosofică metafizică o anumită concepție despre spațiu și timp, o paralelă dintre concepția lui Eminescu și Slavici.

Prof.univ.dr. Dan Dubină, președintele Academiei Române Timișoara, a amintit că Ziua Culturii Naționale este stabilită în 15 ianuarie, care este ziua de naștere a lui Eminescu, și este marcată de filialele Academiei Române din Iași, Timișoara, Cluj, dar și Chișinău.

Au conferențiat conf.univ.dr Valy Geta Ceia din cadrul Universității de Vest Timișoara, profesor universitar doctor Alexandru Ruja, din cadrul UVT, profesor univ.dr. Ioan Biriș, din cadrul UVT, conferențiar universitar doctor Lucian Vasile Szabo din cadrul Universității de Vest Timișoara.

De asemenea au avut loc și prezentări de cărți.

Dr. Ionel Popescu, vicar eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei, a prezentat Români de seamă din Viena de altădată 1683 -1918, autori profesor doctor Nicolae Dura și dr. Dorin Ioan Rus.

Conferențiar doctor Adina Chirilă din cadrul UVT, a prezentat cartea Istoria literaturii române contemporane din Vest, ediția a doua revizuită și adăugită. Autori prof.univ.dr. Alexandru Ruja.

Momentul artistic a fost susținut de studenții Facultății de muzică și teatru Timișoara din cadrul UVT, clasa de canto.

Moderatorul manifestării a fost conf.univ.dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române Timișoara.

 

Comentarii

comentarii