Acasă Cultura Ziua Culturii Naționale – Medalion Mihai Eminescu, la Filarmonica Banatul Timișoara

Ziua Culturii Naționale – Medalion Mihai Eminescu, la Filarmonica Banatul Timișoara

812
DISTRIBUIȚI

Filarmonica Banatul Timișoara, bv. CD Loga nr. 2, organizează un recital coral dedicat Zilei Culturii Naționale și Medalion Mihai Eminescu, miercuri 15 ianuarie, de la ora 19.00, la sala Capitol.

Își va da concursul Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul, dirijor, Iosif Todea.

Soliști: ELISABETH LAZĂR – soprană. MARIA VIRGINIA ONIȚA – soprană. IOSIA BALTEȘ – tenor. CRISTIAN ARDELEAN – bas/ bariton și LUCIAN ONIȚA – bas.

În program, lucrări de  I.D. CHIRESCU, P. CONSTANTINESCU, V. SPĂTĂRELU,
S. PĂUTZA, L. PROFETA, T. FLONDOR, S.V. DRĂGOI.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani, Moldova – d. 15/27 iunie 1889, București, România) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române – explică ro.wikipedia.org

Comentarii

comentarii