Acasă Cultura Ziua Culturii Naţionale, sub semnul lui Eminescu

Ziua Culturii Naţionale, sub semnul lui Eminescu

DISTRIBUIȚI

Opera Naţională Română Timişoara şi Teatrul Naţional Timişoara marchează prin trei spectacole comune, sub semnul ”Eminului”, Ziua Culturii Naţionale.

Primul spectacol, ”Eminul meu iubit”, se prezintă duminică, de la ora 19,00, în Sala 2 a teatrului, iar luni de la aceeaşi oră vor avea loc două reprezentaţii dedicate Luceafărului poeziei româneşti, în Sala 2 şi în sala Operei.

Vor crea seri pline de sensibilitate artistică actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Alina Ilea, Călin Stanciu jr., Mălina Petre, Romeo Ioan, Laura Avarvari şi Daniela Bostan, alături de artiştii lirici ai Operei Narcisa Brumar, Lăcrămioara Cristescu, Gabriella Varvari şi Gelu Dobrea, Corul ONRT,  într-un scenariu semnat de Sabin Popescu, pe muzica lui Ilie Stepan şi în viziunea regizorală a lui Ion-Ardeal Ieremia.

Viitoare Capitală Europeană a Culturii 2021, Timişoara are un motiv în plus să remarce în mod deosebit numele lui Mihai Eminescu, cel care s-a întâlnit în Parcul Coronini (”Regina Maria”) de aici cu Ioan Slavici, când a ajuns în oraş cu trupa lui Pascaly. O placă de marmură montată pe clădirea fostului Generalat din Piaţa Libertăţii, unde este astăzi Facultatea de Muzică, aminteşte de trecerea prin oraş a tânărului Mihail Eminescu, în 1867 şi 1868, când avea 16 ani şi era sufleur în trupa de teatru a lui Pascaly. El îl căuta pe fratele său, Nicolae, care terminase Facultatea de drept, dar fără licenţă, şi s-a angajat doar ca birocrat la avocatul Christian Emmerich din Timişoara.

În fiecare an, pe 15 ianuarie, placa de marmură dedicată poetului este îmbrăcată în jerbe de trandafiri roşii, simbol al eternităţii Luceafărului şi a Culturii Naţionale Române.

ARAD

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată luni, începând cu ora 12,00, printr-un program literar – artistic ce va fi organizat în mod simbolic în clădirea Preparandiei Române din municipiul Arad, informează Ramona Creţu, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Arad.

”Evenimentul, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, împreună cu Colegiul de Artă ‘Sabin Drăgoi’, va avea ca principală temă omagierea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 168 de ani”, a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Creţu.

Potrivit sursei citate, prima parte a evenimentului îi va avea ca protagonişti pe elevii Colegiului de Artă ”Sabin Drăgoi”. În partea a doua, Lucia Cuciureanu, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, va susţine o dizertaţie intitulată ”Eminescu  – o ispită fără timp” şi va recita câteva poezii din creaţia proprie.

”An de an, în ziua de 15 ianuarie, pe lângă Mihai Eminescu, cred că trebuie să ne gândim negreşit şi la Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Sergiu Celibidache, Angela Gheorghiu, Cristian Mungiu şi mulţi alţii. Deoarece, fie că sunt cunoscuţi din literatură, din muzică, din teatru sau film, din sculptură, pictură ori arhitectură, aceştia au marele merit de a fi dus cultura naţională mai departe de graniţele ţării, iar în această zi, în fiecare an, merită să fie sărbătoriţi şi ei”, a mai spus Ramona Creţu.

CARAŞ – SEVERIN

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, luni, în mai multe localităţi din judeţul Caraş-Severin, prin diferite expoziţii, simpozioane, manifestări cultural-artistice sau festivaluri naţionale de literatură.

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, în colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, organizează expoziţia de ştampile tegulare romane, luni, de la ora 11,00. Expoziţia va putea fi vizitată până în 26 februarie.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită, luni, şi la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reşiţa, începând cu ora 12,30, sub genericul ”La steaua care-a răsărit…”, ocazie cu care criticul literar Gheorghe Jurma va vorbi despre personalitatea poetului Mihai Eminescu. După un moment literar-muzical, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene ”Paul Iorgovici” vor realiza o expoziţie de carte, în timp ce studenta universităţii-gazdă, Irina Chicu, are pregătită o expoziţie cu desene inspirate de creaţia eminesciană. În ultima parte a manifestării, intitulată ”Dintre sute de catarge”, va fi lansat volumul ”Studii de limbă, literatură şi folclor VI”, apărut în 2017.

De Ziua Culturii Naţionale, de la ora 18,00, şi la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz”, va avea loc o manifestare complexă, în cadrul căreia va fi prezentată, pentru prima oară publicului larg, cartea-album ”Oraviţa: Viziuni”, o realizare tipografică de excepţie, realizată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvern, sub coordonarea şi prefaţarea criticului Gheorghe Jurma şi a preşedintelui Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură ”Eminescu la Oraviţa” se va desfăşura în zilele de 15 şi 16 ianuarie.

Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române, la Oraviţa va avea loc şi o manifestare cultural-artistică, organizată, printre alţii, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Oraviţa, Liceul Teoretic ”General Dragalina”. Evenimentul va debuta în Parcul Central din Oraviţa, la ora 11,00, cu un Te Deum la statuia poetului naţional Mihai Eminescu.

Comentarii

comentarii