Acasă Actualitate Ziua internațională împotriva consumului de droguri. Ce activități vor avea loc la...

Ziua internațională împotriva consumului de droguri. Ce activități vor avea loc la Timișoara?

572
DISTRIBUIȚI

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

Astfel, propune diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, cu scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru contracararea acestui fenomen.

Anul acesta, tema propusă de UNODC este „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, temă ce îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei.

Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiţie, sănătate şi serviciile sociale, pentru a oferi soluţii integrate, în acord cu convenţiile internaţionale şi cu respectarea drepturilor omului.

În concordanță cu misiunea instituțională și, implicit, cu obiectivele specifice cuprinse în documentele strategice în domeniul reducerii cererii de droguri, Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură, ca în fiecare an, organismelor internaționale în marcarea Zilei Internaţionale împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, prin organizarea de activităţi, la nivel naţional, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la dinamica acestui fenomen.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș va promova mesajul propus de UNODC şi va organiza, în Timișoara, în intervalul 25.06-27.06.2019, o serie de activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare şi de petrecere a timpului liber.

De asemenea, vor avea loc concursuri sportive cu tematică antidrog, destinate copiilor şi tinerilor, dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul și traficul de droguri, precum şi exerciții cu ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri, având ca obiectiv conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile și pericolele consumului de substanţe interzise.

Evenimentele de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, sunt organizate alături de partenerii locali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara, Penitenciarul Timișoara, Centrul Educativ Buziaș, Centrul de Primire în Regim de Urgență Timișoara.

De asemenea, specialiștii CPECA Timiș vor organiza, la Timișoara, în data de 26.06.2019, un focus grup, la care vor participa specialiștii din domeniul medical, juridic și social, implicați în reabilitarea persoanelor consumatoare de droguri, care își propune să sublinieze importanța cooperării între instituțiile din domeniul sănătății și justiției, care reprezintă cele două fețe ale aceleiași monede atunci când este vorba despre problemele generate de droguri.

Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiție, sănătate și servicii sociale pentru a oferii soluții integrate, în acord cu convențiile internaționale și cu respectarea drepturilor omului.

”Ne dorim ca prin derularea unor astfel de activităţi, să contribuim cu toţii, în mod semnificativ la informarea, educarea şi sensibilizarea populaţiei generale cu privire la aspectele medicale, psihologice, sociale dar și juridice, ale consumului şi dependenţei de droguri, în vederea diminuării stigmatizării sociale a consumatorilor de droguri”, spune comisar șef Iridon Mariana, coordonator CPECA Timiș.

Subtemele campaniei de anul acesta se referă la:

Tratament adaptat pentru consumatorii de droguri:

Pentru a oferi acces la tratament pentru persoanele care consumă droguri, instituţiile din domeniul justiţiei şi sănătăţii trebuie să lucreze împreună.

Acest lucru se aplică pentru serviciile de tratament şi cele de reducere a riscurilor disponibile atât în  comunitate, cât şi în mediul privativ de libertate.

Crearea legăturii între prevenire, tratament şi incluziune socială:

Întărirea legăturilor de comunicare în familii, şcoli şi comunitate poate creşte rezistenţa tinerilor în faţa drogurilor şi poate susţine reabilitarea şi reintegrarea socială, ajutând la prevenirea criminalităţii şi a violenţei.

Acumularea cunoştinţelor necesare în domeniul justiţiei şi al sănătăţii:

Sunt necesare studii şi analize pentru a cunoaşte cât mai bine problematica drogurilor, pentru ca factorii de decizie să fie cât mai bine informaţi şi pentru ca deciziile care se iau în domeniu să fie bazate pe evidenţe ştiinţifice.

Comentarii

comentarii